Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τη νύχτα διαδέχεται η νύχτα (basket ball edition)

Το παρόν ποστ, είναι αφιερωμένο στον αδερφό Ηλία, ιδέα του οποίου αποτελεί..
Άμαν είναι ανάποδος ο άνθρωπος (για μένα μιλάω) τη μέρα που όλοι ασχολούνται με τα (νέα) ψυχολογικά του Σάλπι, αυτός (εγώ δηλαδή) θα κάτσει να γράψει για αφιέρωμα στους προπονητές μπάσκετ.. Κι εδώ που τα λέμε, εγώ τι άλλο να προσθέσω;
Για το ματς, τα έγραψε ο tre1926, για τον Θλιμμένο Ηγέτη μας, τα έγραψε ο WhiteRiot, για τον Μπόλονι, τα έχω γράψει και ξαναγράψει μετά από ντροπιαστικές ήττες, και εκνευριστικές εμφανίσεις..
Οπότε, τι πιο φυσικό, από το να κάτσεις και να γράψεις ένα κειμενάκι για τους προπονητές που παρήλασαν από τον πάγκο μας στο λατρεμένο μπασκετάκι;
Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του..

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, και λίγο πριν την απαρχή του μεγάλου ΠΑΟΚ, στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο ημίτρελος, Τζόνυ Νιούμαν (μπορεί και Νόϊμαν). Τώρα, το να έχεις στο τιμόνι αυτόν τον άνθρωπο, είναι ελαφρώς πιο επικίνδυνο από το να έχεις αυτόν:
undefined
Στα τάϊμ άουτς, οι συνήθεις οδηγίες του, περιορίζονταν σε ένα απλό Here's Magick, here's Johny, here's Pany, let's go pame! και πάμε, κι ένας θεός ήξερε που πηγαίναμε.. Η κορυφαία στιγμή στην προπονητική του καριέρα (πέρα από τις τρομερές επιτυχίες που εικάζω πως θα έχει γνωρίσει στην Κίνα, το Εκουαδόρ, την Αλβανία, και την Εθνική των Παπούας Νέας Γουινέας που προπονούσε)
ήταν η νίκη επί του συμπολίτη των αναβολικών, και του καθηγητή της αλητείας, ενώ η σκηνή - σήμα κατατεθέν (σαν το I know it was you Freddo.. you broke my heart Freddo, you broke my heart..) των εν Ελλάδι παραστάσεων του, ήταν το σπάνιας ομορφιάς μπουκετίδι στον Γκρόσι..
Η ομάδα είχε κερδίσει με 11 πόντους στο Παλαί, και πήγαινε στην μπασκετική της Αιντχόβεν, να χτυπήσει την πρόκριση. Τελικά, κι ενώ σε όλο το ματς προηγούμασταν με 8-10 πόντους, αρχίζουν τα κοράκια και αποβάλλουν Φασούλα, Τζόουνς, Σταυρόπουλο, Πρέλεβιτς.. Εν τέλει αυτό που χτύπησαμε, ήταν ο χαφίφης ο Γκρόσι, που όπως βλέπεις και στο βίντεο, πέφτει και θεαματικά τρομάρα του.. Οι μέρες του Νιούμαν στη Θεσσαλονίκη είναι μετρημένες, υπάρχει αμφισβήτηση για τις πρακτικές της δουλειάς του (ενώ κυκλοφορεί η φήμη πως είχε γράψει τον κομμουνιστή με δεξιές τσέπες σε σχολή μπαλέτου, για να αποκτήσουν μια πλαστικότητα οι κινήσεις του..), και πατώντας στο σοβαρό προφίλ που θέλουμε να χτίσουμε

προσλαμβάνεται ο Ευρωκόουτς (αχ αυτά τα nick names) Κώστας Πολίτης..

Ο ορισμός του σοβαροφανή ανθρώπου, πιο αταίριαστος στο DNA μας, από όσο η σως μπεαρναίζ σε ένα ωραίο ψωμάκι με γύρο, πιο άχρωμος, κι από όσο οι μεταδόσεις ποδοσφαίρου της Βουλγάρικης τηλεόρασης κατά τη δεκαετία του '80, πιο "καθόλου ΠΑΟΚ" κι από τον Μπάγεβιτς..Και μιλάμε για εποχές που ένα από τα βασικά μας συνθήματα ήταν το Ερχεται, ερχεται όλη η γυφτιά, τις μάνες σας γαμάμε οθωμανικά και το Παλαί βγάζει τόσο κιτς, που ο Αλμοδοβάρ δείχνει συντηρητικός, και οι περούκες των ΑΜΑΝ θυμίζουν κουρέματα συνταξιούχου (με το μυτάκι στο σβέρκο..)
Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά ο Πολίτης δεν κολλάει στον ΠΑΟΚ, και μετά από 1.5 χρόνο, μια πρόκριση στην 4άδα του Κυπελλούχων, 2 δεύτερες θέσεις στην Α1, και δύο ήττες σε τελικούς κυπέλλου από τον συμπολίτη, μαλώνει στην προετοιμασία με τον Τέρυ Μιλς, και αντί να λύσουμε το πρόβλημα όπως κάνει όλος ο κόσμος (Ένας απ'τους δυο θα φύγει..) εμείς το πάμε πιο κιμπάρικα και τους διώχνουμε και τους δύο. Η καψούρα του Νικόλα του Βεζυρτζή, είναι ο Ίβκοβιτς, αλλά η ομάδα θα κατέβει στην πρεμιέρα της νέας σεζόν, με την ποντικόμαμή τον Λάϊο, ο οποίος χρίζεται head coach για ένα ημίχρονο (όσο διαρκεί το ματς με την ΑΕΚ στο Γ.Μόσχος).
Λίγο μετά, ανακοινώνεται ο εκ των βοηθών του Ντούντα στην εθνική Σερβίας, Ντράγκαν Σάκοτα
Με το μουστάκι του βιαστή, και το υφάκι του καθηγητή Γεωγραφίας, + bonus το καφέ καστόρ τζάκετ, περνάει εντελώς απαρατήρητος, καθώς έχει πειστεί μέχρι και ο κυλίκατζης του Παλαί (σποοοοοράκι καφεδάκι, φραπεδάκι παιδιά..) που είναι φτυστός ο Βαμβακίδης (μη με πεις πως δεν έχεις ψωνίσει ποτέ από τον συγκεκριμένο..)
undefined
πως την ομάδα προπονεί ο Ντούντα, και μόλις τελειώσει η σεζόν, θα έρθει να μας αναλάβει..
Πάμε Γενεύη, τους δείχνουμε τι εστί ΠΑΟΚ, και το σηκώνουμε γιατί δεν γινόταν αλλιώς
αλλά η ομάδα καταποντίζεται λίγο αργότερα από τον Πανιώνιο στο ΣΕΦ, χάνοντας 73-70, και φυσικά, στους τελικούς της Α1, όπου συμβαίνουν πράματα και θάματα, για να χάσουμε ένα ακόμα Πρωτάθλημα, αλλά τι είχαμε, τι χάσαμε.. Η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο, πήραμε τίτλο και δη Ευρωπαϊκό, και οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το σιχτίρ πιλάφ' στον Σάκοτα, για να μας αδειάζει τη γωνιά..
Η πρεμούρα δε, είναι τόσο μεγάλη, που τον βγάζουν σηκωτό από το σπίτι του, και τον ξεπροβοδίζουν, χωρίς καλά καλά να προλάβει ο άνθρωπος να μαζέψει τα ρούχα του. Γι αυτό, και 3 χρόνια μετά, επέστρεψε.. Αλλά αυτά, θα τα δούμε σε λίγο..
Tο καλοκαίρι του 1991, ο Σοφός, είναι ο νέος προπονητής της ομάδας..
Hell Yeah!!

Και όσα και να του καταμαρτυρούν, επί ημερών του η ομάδα έπαιξε μαγικό μπάσκετ, πήρε το πρωτάθλημα
πήγε σε Ευρωπαϊκό Τελικό, σε φαϊναλ φορ, ενώ ήταν αυτός που επέμενε για την απόκτηση 3 Γιούγκων πιτσιρικάδων, πάνω στους οποίους θα έχτιζε τη νέα ομάδα

"Περιμενούσαμε" "πάμε να παίξουμε με την Περιστέρα" και άλλα τρομερά Ελληνικά με Σέρβικη Εσάνς, κολλήματα με τα περιστέρια του, κολλήματα με τον πάγκο μας (το 1992-93 έβγαλε όλη τη σεζόν μέχρι το φαϊναλ φορ, με 6 παίχτες), και μια τρομερή κόντρα με τον Λάκη Οικονομίδη την πρωτοχρονιά του 1994, η οποία φέρνει την απόλυση του, και ένα σφίξιμο στο στομάχι πριν τη βασιλόπιτα..
Την ομάδα αναλαμβάνει ο βοηθός του, ο οποίος για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, δεν ήταν ο Λάϊος (τον οποίο έστειλε αδιάβαστο ο σοφός) αλλά ο Σούλης, με τις γραβάτες του Θανάση Γιαννακόπουλου, τις κινήσεις του μαέστρου, και το ύφος του Ζεντ από το Police Academy 

Επί Σούλη, η ομάδα παίζει τρομερό μπάσκετ (όπως άλλωστε συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές του Ίβκοβιτς, από τον Ιανουάριο και μετά), το παλαί δονεί η ιαχή "Σούλης, Σούλης", ενώ ο Λάκης απαιτεί από τις εφημερίδες να μην αναφέρεται πουθενά ο Σούλης ως "Σούλης", αλλά ως (Τζέϊσον!.. όχι ρε..) "Κύριος Μαρκόπουλος" (την ώρα που τον ίδιο ακόμα τον έγραφαν "Λάκη") παίρνει ένα Ευρωπαϊκό ακόμα, με καταπληκτική εμφάνιση, και χάνει ένα πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες
Αλλά, επειδή ΠΑΟΚ είσαι αφού, το καλοκαίρι δεν ανανεώνεται το συμβόλαιο του, κι έρχεται στη θέση του ο Ντράγκαν Σάκοτα..Το μπλαζέ υφάκι της πρώτης του θητείας, αντικαθίσταται με το εντελώς κοιμισμένο της δεύτερης - άλλο που δεν θέλουν οι χαμουτζήδες Τζέντλεμαν ο Σάκοτα..
Από τη γκαρνταρόμπα που άφησε αμανάτι, δεν κρατάει τίποτα, και μάλιστα την ανανεώνει
undefined
ενώ στα συν του, είναι πως δεν χαλάει χατήρι σε κανέναν.. Σε παιγνίδι με τη Ρεάλ για την Ευρωλίγκα στο Παλαί, από πίσω του, φωνάζουμε "Βάλε ρε τον Κόρφα μέσα.." και αυτός τον βάζει.. Μετά από λίγο, η επιθυμία είναι "Βγάλε ρε τον Κόρφα, βάλε ρε τον Μπουντούρη" και γίνεται κι αυτή πράξη, αλλά επειδή ο κλασσικός ΠΑΟΚτσης εμ αυτοαναιρείται στα σοβαρά, εμ στο χαβαλέ δεν έχει ταίρι "Τι τον έβγαλες ρε τον Κόρφα; Ξαναβάλτον ρε αμέσως.." και πριν προλάβει να γίνει η αλλαγή "Ρε βάλε τον Τουρσουνίδη μέσα ρεε.." Μετά από διαδοχικά sessions στον ψυχαναλυτή του, αποφασίζει να παραιτηθεί, και στο εν τω μεταξύ, ο Λάϊος (που το καλοκαίρι μυρίστηκε ψητό κι επέστρεψε στο αγαπημένο του πόστο, του βοηθού προπονητή..) χρίζονταν πρώτος προπονητής..
Η ομάδα κερδίζει μια can't lose κούπα στη Λαμία
αλλά χάνει το πρώτο ματς, και μαζί το πλεονέκτημα έδρας για τους μικρούς τελικούς των play offs από τον Ηρακλή (σημείωση προς νεαρούς αναγνώστες: Ηρακλής, ο: ομάδα της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων το 1908. Χαρακτηρίζεται από τους λίγους, αλλά πιστούς του φίλους, οι οποίοι αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται Πριγκηπομαστούρηδες και αρχοντοβασιλειάδες ή κάτι τέτοιο.. Σήμερα η τύχη του εν λόγω σωματείου, αγνοείται στα βάραθρα των ημιερασιτεχνικών κατηγοριών..) και τη θέση του παίρνει για πρώτη φορά ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο οποίος έχει πια ξυρίσει το μουστάκι του macho gay που τον συνόδευε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.. Το διπλό έρχεται στο Ιβανώφειο αλλά η Ευρωλίγκα χάνεται από τις τάσεις αυτοκτονίας που δείχνουν οι δικοί μας στα 2 επόμενα ματς. Το καλοκαίρι, έχουμε πραξικόπημα, και την ανατροπή του καθεστώτος Λάκη, από μια κολεκτίβα που αποτελείται από έναν Παντελονάτο, τη μάνα του Συλλόγου, τον κουμπάρο του Αντίχριστου, και έναν ευτυχή Ευτύχη. Ο Αλεξανδρής μένει μέχρι νεωτέρας, η οποία νεωτέρας είναι μια ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο. Τη θέση του παίρνει ο έτερος Ευρωκόουτς, ο μπούλης (για τους φίλους), ο Κόουτς Κέϊ των χαζών, ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.
Το θέαμα που παρουσιάζει, με τα σιέλ πουκάμισα ιδρωμένα κάτω από τις μασχάλες, και αυτός με τις φαβορίτες του '70, και μονίμως ανοιχτά τα χεριά, είναι ελαφρώς αποκρουστικό, και η ομάδα μαζί του μετά το διπλό στο ΣΕΦ, δεν τσουλάει καθόλου
οπότε στα μισά της διαδρομής το γυρνάμε σε κάτι πιο εκλεκτό.. Βάλε μέσα και τις διαπροσωπικές σχέσεις του Παντελονάτου με τον Ίβκοβιτς, και τα τα νέα σενάρια για επιστροφή του σοφού στην ομάδα δίνουν και παίρνουν. Πάμε στη Μόσχα για παιγνίδι ομίλων με τη Ντιναμό, με προπονητή τον Ιτούδη, και παίκτη-προπονητή τον Μπάνε (θα τον ξαναφορέσουμε αυτόν τον κωδικό στο μέλλον), και  οι φήμες οργιάζουν πως ο Ντούντα στέλνει προσωρινά τον Λούκαϊτς, μέχρι το καλοκαίρι που θα επιστρέψει καβάλα στο άσπρο άλογο, όπως τα όνειρα που κάναμε μικροί..
Ο Λούκαϊτς δείχνει κιμπάρης μια φορά πάντως.. Με τα μάτια πρησμένα (μάλλον τα τάϊζε τα χταπόδια ο Ζέλικο) και το χέρι συνεχώς στη φράντζα (θα την κατσιάσεις βρε!) η ομάδα πάει τραίνο, δίχως φρένο για έναν ακόμα  ευρωπαϊκό τελικό, όπου όμως τα ξόρκια του Ελμερ Φαντ που βρίσκοταν στον πάγκο της Ταουγκρές πιάνουν, και οι Λούκαϊτς - Γκάρετ εξαφανίζονται από το γήπεδο..
Λίγο μετά, και από τη χώρα, και την ομάδα στα play offs οδηγεί ο 27χρονος Ιτούδης, με τα ωραία blazer σακάκια.. Το φλόκο έρχεται από τον Ίβκοβιτς αρχικά αγωνιστικά (μας αποκλείει με τον Πανιώνιο) και μετά εξωαγωνιστικά, αφού υπογράφει στον γάβρο..
Νέες εξορμήσεις στη Σίβηρη, μόνο που αυτή τη φορά επικρατεί η λογική, και δεν κάνουμε τα τσιμπούκια που ζητάει ο ξανθός για να πει το "Ναι".. Ο Ευτύχης, αναλαμβάνει ολόκληρο το φορτίο της ομάδας, και αφού ακούμε για Σβέτισλαβ Πέσιτς, και Ντράγκαν Σάκοτα, καταλήγουμε στην Γαλλική φινέτσα που αποπνέει ο Μισέλ Γκομε(νέ)ζ..
undefined
Πριν λίγες μέρες, έχει φύγει κι ο Πρέλεβιτς, ο Πέτζα αν δεν πάρει τα λεφτά του, απειλεί πως θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει
ή δεν θα κατέβει να παίξει με τον Άρη.. Τελικά, δεν κατεβαίνει, χάνουμε πανηγυρικά, ο Γκομενέζ αμφισβητείται με το καλημέρα, και κάπου στα μισά, ο Ευτύχης κάνει το μπαμ:
Κύριοι, έχω να σας ανακοινώσω κάτι πολύ σοβαρό (Ευτύχης και σοβαρό, δεν γίνεται, αλλά αυτός ως άλλος Al Gore, επέμενε I am super serial..) Ο Σκατ Σκάϊλς έχει κολλήσει ένα πολύ ισχυρό μικρόβιο (HIV ? Εμπολα; Ηπατίτιδα; Λέπρα; Χολέρα;) Το μικρόβιο του ΠΑΟΚτση! (μπα σε καλό σου βρε χωρατατζή! μας κοψοχόλιασες..) Ο Σκάϊλς, κάνει τον παίχτη προπονητή σε ένα ματς με την  ΑΕΚ στο Παλαί (που χάνουμε), και στο μεταξύ, έρχεται ο αντικαταστάτης του, κι έχει όνομα κι επίθετο μονοσύλλαβα ο πούστης, και δυσκολεύει τον Μίνο.. Ντελ Ντεμπς..
Χαρακτηριστική σκηνή της θητείας του Σκάϊλς στον ΠΑΟΚ, οι μικροί τελικοί με το Περιστέρι, όπου ο Πετρόπουλος που σχολιάζει για τον ΑΝΤ1, δεν μπορεί ούτε κατά προσέγγιση να βρει τι άμυνα παίζουμε.. Φυσικά, ενώ στα πόδια του σφάζονται αρνιά, στα χέρια του μοσχάρια, και στου Μιλγουώκυ τα στενά σφάζονταν παλληκάρια, ο Σκοτ δεν ανανεώνει, αλλά ο Ευτύχης δεν χάνει το κέφι του: Προσλαμβάνει Εβραίο προπονητή, τον σπουδαίο Σβι Σερφ! Κι ενώ, κανείς δεν τον πολυπιστεύει, ο ΠΑΟΚ φθάνει μέχρι τους τελικούς της Α1.. Η επόμενη σεζόν είναι δύσκολη, καθώς ο Πέτζα την κάνει για το ΝΒΑ, και η ομάδα είναι σε μεταβατικό στάδιο. Μάντεψε λοιπόν τι γίνεται στα μισά της διαδρομής;
Ε όχι εντάξει, είπαμε.. Βέβαια, διώχνει τον Σερφ, αλλά αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Φλεβαράκης, με τον οποίο κατακτάμε ένα κύπελλο (για πλάκα, μέσα στο ΣΕΦ, με αντιπάλους Αρη και ΑΕΚ), και βγάζει και την ομάδα στην Ευρωλίγκα, μέσα από τους μικρούς τελικούς με τον συμπολίτη..
Το καλοκαίρι όμως, o Ευτύχης έχει άλλα σχέδια: προσλαμβάνει για προπονητή τον Πέταρ Σκανσι
undefined
μπρρρρ..

ενώ χάνει στο νήμα τους Ιακοπίνι και Ραγκάτσι.. Ο Σκάνσι, δεν κλείνει ούτε τρίμηνο, καθώς στο εν τω μεταξύ, μέσω του Θανάση Ακριβόπουλου, η Μπατμάνεια Τάξη Πραγμάτων αναμειγνύεται στα διοικητικά της καέ.. Ο Φλέβα, μπαίνει και πάλι μπροστά, και με αυτά και με αυτά, φθάνουμε με το τρίποντο του Μπαλογιάννη στον τελευταίο (ως σήμερα) τελικό μας..
Το καλοκαίρι της dream team του Μπάτμαν, σαρώνουμε τα πάντα στην αγορά, αλλά χάνεται το post it χαρτάκι στον υπολογιστή του Μπατ στην Ιντερσατ, που έγραφε
κι έτσι η dream team δεν αργεί να μαζέψει τα συντρίμ της.. Ο Φλέβα, βγάζει τη χρονιά, αλλά τα καλύτερα δεν ήρθαν ακόμα: Το Μπατμανέϊκο, εξαφανίζεται από προσώπου γης, η προεδρία περνάει στα χέρια του κουμπαρου του Εξαποδώ, και το πρώτο δωράκι για τους οπαδούς, είναι η ανακοίνωση του νέου προπονητή: Λευτέρης Σούμποτιτς!
undefined
Ω! ναι.. Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, ο βασικός υπεύθυνος για πολλά βράδια στα τρυφερά παιδικά μου χρόνια, όπου σηκωνόμουν κάθιδρος αργά τη νύχτα, και φώναζα  Σούμποτιτς, τρίποντο..
Ναι, ναι, αυτό το μουνί (κλαμμένο κι όλας) που μετά τα τρίποντα που έβαζε, μας έστελνε φιλάκια, αναλάμβανε προπονητής στον ΠΑΟΚ.. Φέρτε και τον Τζόλε κάποτε στο ποδόσφαιρο ρε σεις, να μας κάνει μια τιμή ο τρελογιατρός για όλα..
Για να ηρεμήσει ο όχλος, βοηθός του προσλαμβάνεται ο Μπάνε, και στα μισά της διαδρομής τι γίνεται λες;

Χμμ, όχι, αλλά μπράβο παιδί μου, αύριο μεθαύριο θα σε παραδώσω τα κλειδιά του blog..

Απολύεται, και τη θέση του παίρνει ο Αλεξανδρής, με τον οποίο βγαίνει η χρονιά.. Και στην επόμενη, αρχίζουν τα καλά.. Ο Παντελονάτος, παίρνει την ομάδα πάνω του, χρίζει πρώτο προπονητή τον Μπάνε, ο οποίος βγάζει 3 σερί χρονιές, και λίγη από τέταρτη.. Η ομάδα αγγίζει την 3η θέση σε κάτι μικρούς τελικούς με τον Ηρακλή, κερδίζει σταθερά γαβροβάζελο και Άρη, παίζει συμπαθητικό μπάσκετ, και βγάζει 3-4 παικτάκια, τα οποία σήμερα κάνουν αξιοπρόσεκτη καριέρα.. Η στάση του Μπάνε στην πώληση Βασιλειάδη, Βασιλόπουλου, αλλά και το τραγικό ξεκίνημα της 4ης σεζόν του στον πάγκο της ομάδας, φέρνουν την αντικατάσταση του από τον Σούλη Μαρκόπουλο, ο οποίος εκσυγχρονισμένος πια, έχει μάθει να λέει "ημίχρονο" αντί για "ημιχρόνιο"..  Από τις τελευταίες θέσεις, με ένα σερί εντυπωσιακών νικών (όπως επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 20 πόντους διαφορά, ή επί του βάζελου στην Πυλαία στην παράταση..) φθάνει να χάνει την τετράδα σε ένα μπρος-πίσω του Γκαγκαλούδη στο Μαρούσι.. Ο Μαρκόπουλος φυσικά και δεν ανανεώνει (τι είμαστε εμείς ρε; φλώροι;) και πρώτος προπονητής αναλαμβάνει το καλοκαίρι της παράδοσης της διοίκησης στα (στοιβαρά) χέρια του Νιόνιου, και του "Μούλα, Μούλα και παραμύθι πούλα" ποιός λες;

Που πήγε ρε ο μαθητής μου;

                                                    (Χμμ, τι ναρκωτικά πίνουνε ρε στα σχολεία;)
Εεε, όχι ακριβώς, αλλά ο Πρέλεβιτς.. Ο οποίος μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές παίρνει απόσπαση στη θέση του Τεχνικού Διευθυντή, για να αναλάβει ο Πιλαφίδης Σπυρωτός.
Που κι αυτός, με ένα τρελό ρόστερ στα χέρια του (Πάσαλιτς, Σέκουλιτς, Σκεπάνοβιτς,  Πάρκερ, Καλαμπόκης, Ουάσινγκτον..) και κάποιες αρχικά νίκες, χάνει τη μπάλα, και λυγίζει κάτω από την πίεση.. Απολύεται κι αυτός, και στη θέση του έρχεται one more time ο Αλεξανδρής, και με το καλημέρα βγάζει ένα διπλό στο Παλαί... Το καλοκαίρι, ο Αλεξανδρής απομακρύνεται (μαλάκας είσαι; να χαλάσουμε την παράδοση;) ο Παντελονάτος ξαναπαίρνει το μαγαζί στα δικά του χέρια, και μας φέρνει προπονητή από τη Νέα Ζηλανδία!!!
undefined
Δεν ξέρω αν ήταν ένδειξη υψηλής αίσθησης του χιούμορ, ή απλώς ρεβανσισμού για το εμπάργκο των ΠΑΟΚτσήδων στο PanTak, πάντως ο Μπάλντουϊν δε βγάζει ούτε δίμηνο..
Όσο περίπου διήρκεσε η διαδρομή στεφάνι-καλάθι στο τρίποντο του Ντιαρά στο ματς με την Ολύμπια..
Τη θέση του παίρνει ο στρατιώτης Φλεβαράκης, και ενώ όλα δείχνουν πως η ομάδα δεν θα κινδυνεύσει, 4-5 αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, αλλάζουν ο Ρόου, κι ο Σόντερς (που είχαν μια συνεισφορά στο σκοράρισμα) για να έρθουν ο Μάϊκλ Τζόρνταν κι ο Λάρυ Μπερντ, εεε, σόρυ ο Ρεντά Ραλίμι.. Χάνουμε back to back όπου κι αν πηγαίνουμε, και ενώ φως δεν φαίνεται από πουθενά, ο Τζον Κόρφας δείχνει άλλη μια φορά πόσο μεγάλο είναι το σετάκι με τα αρχίδια που διαθέτει:
Αναλαμβάνει μια ομάδα γκραν-φαβορί για υποβιβασμό, ένας από τους 2-3 πιο λαμπρούς αστέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ Ενδεχόμενος (και πιθανότατος εδώ που τα λέμε) υποβιβασμός θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την δική του παρουσία στην ομάδα. Όμως δεν μάσηξε. Τελικά, από τα 3 ματς που έδωσε, έχασε τα 2, την ώρα που ο Βαγγέλης Αλεξανδρής (στην ΑΕΚ) έκανε το καθήκον του, και απεφεύχθη η μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του συλλόγου.
Ο Κόρφας, κύριος ήρθε, κύριος έφυγε. και το καλοκαίρι, έρχονται μεγαλεία με τον Δρόσο.. Μας φέρνει για προπονητή τον Πεδουλάκη, ο οποίος απολύεται στο τρίμηνο, και τη θέση του παίρνει ο Καλάφας, ο οποίος έδειξε μεγάλο σεβασμό στον ΠΑΟΚ, και την ώρα που παίκτες έφευγαν ο ένας μετά τον άλλον, αυτός έκατσε μέχρι τέλους, έβγαλε τη σεζόν με 7 παίκτες, και κέρδισε μόνο φίλους..

Τα τελευταία χρόνια την ομάδα ηγείται ο Σούλης Μαρκόπουλος, ο οποίος επέστρεψε μετά από μια χρονιά που είχε βγάλει το Μαρούσι στην Ευρωλίγκα, και δεν κάθησε εκεί να ολοκληρώσει το έργο του.
Για τα καθαρά τεχνικά του Σούλη, τα έχει αναλύσει επαρκώς, επαρκέστατα ο palok και αφού το λέει ο palok, έτσι θα είναι.. Εγώ στο μόνο που θα σταθώ, είναι πως επί Σούλη, η ομάδα βγήκε για πρώτη φορά Ευρωλίγκα μετά από 11 χρόνια, φιλοδώρησε με μια βαρβάτη 35αρα τον συμπολίτη, ενώ κάθε βδομάδα αναγκαζόνταν να προσαρμόζει τον τρόπο παιγνιδιού του, με τις αποχωρήσεις σημαντικών παιχτών από το ρόστερ.. Προσωπικά, και με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη λύση για την άκρη του πάγκου.. Οι "Ίβκοβιτς" και οι "Σκάϊλς" θα κάνουν πολλά χρόνια να ξαναδουλέψουν σε μας, και από τους "Μπάλντουϊν" και τους "Πιλαφίδηδες", τότε χίλιες φορές..

credits: Στον Τρικ, για τη φωτό με Στογιάκοβιτς, Νεστέροβιτς, Ρέλιτς
Επίσης, στον Iznogoud, για αρκετές φωτογραφίες αρχείου

23 σχόλια:

  1. Εντάξει, μη λέω και χαζά, το "τεχνικό" δεν το 'χω..
    Τουλάχιστον όσο εσύ..
    Αλλά από ονόματα και σκηνικά, δεν με ξεφεύγει τίποτα..
    Νομίζω, αν κάναμε μια συγχώνευση των δύο μετοχών, (prowler & palok) θα έβγαινε το τέλειο μπασκετικό ποστ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και άλλοι μπασκετόφιλοι...

      Διαγραφή
    2. Στο τεραίν σύντροφε να σε δω..
      Περιμένω ;)

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. άψογος για μία ακόμη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Πίξι ή τον τέως δήμαρχο Πειραιώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α μην με ρωτάς εμένα.. Ο μαθητής που σήκωνε το χέρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσογλάνι... να τον αφήσει ανεξεταστέο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΈΠΟΣ..Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο!
    Υ.Γ. Η φωτό με τον Μπάνε-Γεωργίου από που σκατά είναι και δε μπορώ να θυμηθώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μην με προλάβει κάνας εξυπνάκιας Ιζνογκουντ,
    ΠΑΟΚ-Ρεάλ, το 1989-90 μετά από σύγκρουση του με τον Ρομάϊ..
    ΥΓ: Θενξ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεϊκό!!!!!!Υποκλίνομαι σε άλλο ένα μάθημα ιστορίας και ιστορικής ανάλυσης ταυτόχρονα!!!!!!!!!!!! Το έχω ξαναπεί ότι σας χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αναβίωση στιγμών της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας!!!!

    VIVA PROWLER!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλαλέ, βίβα όλοι μας.. το blog ξέφυγε από το προσωπικό, κι έχει περάσει σε
      ενα πολυσυλλεκτικό μοντέλο, κάτι σαν την κοινωνία της Αργεντινής επί ΔΝΤ..
      Με δίνεις, σε δίνω, και πάει λέγοντας..

      Σε λέω.. :)

      Διαγραφή
  9. Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο!!! Ήξερα πως οι φωτό από το αρχείο μου θα πιάνανε τόπο, αλλά κάθε φορά ρε συ Prow, ανεβάζεις κι άλλο τον πήχη! Οι δε φωτό με τον πιτσιρικά, απλά τρομερές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και γαμω τα αρ8ρα αν και τα καλυτερα απο αυτα που αναφερονται δεν τα χω ζησει, αλλα οσο ζω μαθαινω και ειδικα στον ΠΑΟΚ παθαινω.μια διορθωση εχω να κανω το μοτο των γριων ειναι πριγκηπομαστουρηδες και αλητοβασιλιαδες (οχι αρχοντο... Ω, πριγκηπομαστούρηδες κι αλητοβασιλιάδες ανάψτε τους λουλάδες να μαστουριάσουμε μαζί Κι απάνω στα ντουζένια μου θα πάω με την έννοια μέχρι την Γιοκοχάμα να κάνω χαρακίρι με μια ασημένια κάμα ....) α ρε prowler ξερεις να κερδιζεις το μεσο αναγνωστη.πετας ενα Οne στην αρχη και αμεσως κεντριζεις το ενδιαφερον του.......κουφαλααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκουχ, γκουχ.. Το "One" αγαπητέ σύντροφε.. γκούχου, γκούχου.. επελέχθη για το γεγονός πως περιέχει σκηνές από την ταινία "Ο Τζώνυ πήρε το όπλο του".. γκούχου, γκούχου..

      (και όπως καταλαβαίνεις, χωρίς αυτές τις σκηνές δε γινόταν να γράψω..)
      (μη σε πω, ψαχνόμουν να γράψω κάτι που θα έχει 1 -μια- έστω αναφορά σε αυτή την ατάκα - Ο Τζώνυ, κτλ, κτλ- ούτως ώστε να χρειαστεί να ψάξω για σκηνές και να κολλήσω το "One".. απλά μας βγήκε λίγο μεγάλο το ποστ..)
      (γκούχου)

      Διαγραφή
  11. οσο κι αν δεν παω το μπασκετ γιατι πολυ απλα ο κα8ενας εφαρμοζει τους κανονισμους οπως γουσταρει και οπως τον βολευει (παρε για παραδειγμα τα φαουλ οπου ο καθενας βλεπει τις επαφες οπως θελει, δεν πα να δεις 200 ριπλει....),ειναι το αθλημα που μ εκανε να κλαψω.για τη μπαλα ποτε! η μια ηταν με την ταουγκρες.δεν γινεται να κερδιζεις με 12 ποντους και μετα να στο γυριζουν οπως κανουν μια ζωη σ αυτην την ομαδα( στη μπαλα με 3-0 ημιχρονο δεν θα χανες ποτε ματς οσο γκαντεμης και να σαι).γι αυτο σιχαθηκα αυτο το αθλημα.η αλλη δεν θυμαμαι με ποιον ηταν αντιπαλο αλλα πιο πριν το 96.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρατηρώ:
      α) προσοχή στη λεπτομέρεια - άρα με διάβασες, δε λες χαζά..
      β) βαθειά γνώση στα του γηραιού - να σε γνωρίσω τον Ιζνογκούντ, παρελθοντολάγνος κι αυτός..
      και
      γ) δεν θυμάμαι..

      Διαγραφή
  12. εννοειται οτι δεν εφαγα τον προλογο για την τυχαια επιλογη του One. αλλιως θα βαζες:
    α) here is johnnyyyyyy!!!!!!!!!!!!! no no no johnny!!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=2TVooUHN7j4
    αυτο θα παιχτηκε μετα τη διακοπη του αγωνα στα αποδυτηρια αλλα δεν το πιασαν οι καμερες.
    β)Johnny Was A Good Man...... για να μαζεψεις τα ασυμαζευτα.
    http://www.youtube.com/watch?v=ZMbgM8O5TjI
    γ)η` κατι πιο κλασσικο http://www.youtube.com/watch?v=YKy4riaOBMk
    ειδικα εκει που τρελαινεται το παλικαρι στον καναπε , στριφογυρναει και ιδρωνει μαλλον σκεφτεται ολα αυτα που περνουσαν απο το μυαλο του κυριου Νοιμαν λιγο πριν την εκρηξη.
    δ)θα επιμεινω στην αρχικη σου επιλογη παντως οσο κι αν με διαολιζει το βλεμμα του Νικολσον......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχα..
      Να σχολιάζεις συχνότερα σύντροφε...
      Respect...

      Διαγραφή
  13. Kir prowler..
    Ta s(k)evi mou..
    To eftiakses girw stis 4-5 fores kalitero apo oti epi8imousa na diabasw..
    Gi afto ki egw to diabasa 4-5 fores parapanw ap'oses ypologiza na to diabasw..
    Eissssss'wraiosssss..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ από καρδιάς σύντροφε..
      Μην ξεχνάς την περίοδο που γράφτηκε το ποστ (ξέφρενος πανηγυρισμός ποδοπαλαιστή - μπουγιουρντί της ΓΣ), οπότε φαντάσου πως όλη η ενέργεια διοχετέυθηκε εδώ..
      Εισσσσσ' ωραίος και του λόγου σου..

      Διαγραφή