Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Γ@μιέται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς

Ερχεται η μέρα που όλοι περιμένουμε, η μέρα που μικροί και μεγάλοι ανά την επικράτεια ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχθούν τον καλύτερο και σταθερότερο πελάτη μας επί κοντά είκοσι χρόνια (μπορεί και λίγο παραπάνω..) Έρχονται και τα καραβάνια των ομόδοξων αδερφών μας, των Σέρβων να πάρουν τη θέση τους χαμηλά στην 4 για το μεγάλο πανηγύρι, έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο - αλλά κατά τα άλλα ζουν κι αναπνέουν για το συγκεκριμένο παιγνίδι, έρχονται και γκόμενες να βγουν φωτογραφίες για να ψαρέψουν τον επόμενο γκόμενο τους στο Fb..
 Έρχονται όμως, και γονείς που θα πάρουν το βλαστάρι τους από το χεράκι για να το μυήσουν στην αυθεντική μαγεία της Τούμπας, η ιδανική ευκαιρία για να κάνεις ΠΑΟΚτση τον χ αλλόθρησκο φίλο σου, που σπουδάζει/ δουλεύει/ κοπροσκυλιάζει στην Θεσσαλονίκη..
God damn, μιλάμε για ΠΑΟΚ - γάβρος, όχι απλά classico, όχι απλά ντέρμπυ μίσους, αλλά μιλάμε για 2 εντελώς διαφορετικούς κόσμους αυτούς που συγκρούονται την Κυριακή το βράδυ..
Πάμε να δούμε The Prowler Way πάντα, τα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός που αγαπήσαμε, την εικοσαετία που διανύουμε (από την αποφράδα ημέρα κι έπειτα..)
Πάμε;


1993-94 ΠΑΟΚ - γάβρος 3-0

Προπονητής μας ο Άρι Χάαν.

Οι Ολλανδοί, σαν φυλή, όταν βαριούνται, μαζεύονται όλοι μαζί σε ανήλιαγα coffee shops, πίνουν τα πνευμόνια τους, και τους έρχεται σε κάποια φάση λίγο μετά το White Widow, να μάθουν τον κόσμο να παίζει ποδόσφαιρο και ξαμολιούνται και φτιάχνουν ομαδάρες.. (Βέβαια, μετά το βαριούνται κι αυτό, σχετικά γρήγορα, κι ακόμα γρηγορότερα τα γαμάνε όλα πατόκορφα..) Αλλά ομαδάρες λέμε, κι όσοι λέτε πως ο Μπόλονι ήταν ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τον ΠΑΟΚ εδώ και 20 χρόνια, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας εντελώς, αλλά θα σας θυμίσω το υλικό που είχε στα χέρια του, και την μπάλα που παίξαμε επί Χάαν..
Ο γάβρος έχει Κόκκαλη, εμείς παιδεύομαστε με τον συγχωρεμένο τον Βουλινό, το κλίμα είναι λιγότερο βαρύ από άλλες χρονιές (λόγω και της μπαλάρας που παίζαμε) και το ματς προμηνύεται ντέρμπυ. Έχει μεσολαβήσει ένα ξενέρωτο Χ από την αποφράδα ημέρα, και η Τούμπα φοράει την πιο power εμφάνιση της (όχι πάνω από 20 με 25 χιλιάδες, κι όλοι ένας κι ένας ό,τι πρέπει!) και λίγο πριν λήξει το ημίχρονο το σκορ είναι ήδη 2-0, με 2 γκολ του Μπότσιεκ. Ακολουθεί μια αποβολή (δεν θυμάμαι ποιανού) και μια γκολάρα του Καπετανόπουλου, για το τελικό 3-0. Ματς - οδηγός για τα επόμενα χρόνια (θα έπρεπε να είναι, αλλά..)


1997-98 ΠΑΟΚ - γάβρος 2-1


Σε μια από τις πλέον όμορφες χρονιές, με τις πλέον ευχάριστες αναμνήσεις..
Βλέπεις σύντροφε, πριν λίγες μέρες, την ώρα που ο Βρύζας απέκλειε την Άρσεναλ στο Χάϊμπουρι, ο συμπολίτης μετρούσε τις πληγές του από το διπλό των Τρικάλων για την 3η αγωνιστική της Β' εθνικής. Και εκείνο το ΠΑΟΚ - γάβρος, ήταν λίγο πριν τις αναμετρήσεις μας με την Ατλέτικο.
Η έλλειψη κλασικού δεξιού μπακ, υποχρεώνει τον Άγγελο στο τρικ της καθιέρωσης του Ζαγοράκη στη θέση.. Το ματς ξεκινάει με γκολ του γάβρου από τον Οφορίκουε (νομίζω) αλλά πριν κλείσει το ημίχρονο, ο Φραντζέσκος έχει ήδη ισοφαρίσει αρχικά, και λίγο αργότερα με μια κάθετη μπαλιά, αδειάζει άμυνα, κέντρο και πάγκο των φιλοξενούμενων, για να βγάλει μάτι τον Τουρσούν για το 2-1.. Στο Β' ημιχρόνιο, (κι αφού φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από εκείνη τη βραδιά, και άρα:
α) είμαστε 15 χρόνια μεγαλύτεροι


β) μπορούμε να παίξουμε με τον μύθο..) τους παίξαμε σαν τη γάτα με το ποντίκι, και αν δεν ήταν σε τέτοια βραδιά ο ανίκητος Τχούρογλου, το κοντέρ ίσως να μη σταματούσε ούτε καν στο 6-1 των Σερρών, και να έγραφε πολλά παραπάνω..


2002-03 (κύπελλο) ΠΑΟΚ - γάβρος 3-1



Εχει προηγηθεί παιγνίδι πρωταθλήματος στη Ριζούπολη, όπου ο Καφές έκανε Χατ Τρικ, και ο Τοχούρογλου απέκρουσε πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 90'. 

Και χάσαμε!

Το ματς κυπέλλου που ακολουθούσε στην Τούμπα, ποτίζεται με το μίσος που όλοι αγαπάμε (καθώς έχουν προηγηθεί και οι καφρίλες του Καρεμπού, που έλεγε κι ο Σπυρόπουλος - οποίος δικαιολογείται που βαρούσε Οκκά και Καφέ, και οι παίχτες μας που τις τρώγανε ήταν αδερφές, ενώ ο Καρεμπού, , ήταν το αρσενικό που αντιδρούσε.. λίγα χρόνια μετά, αδικαιολόγητοι ήταν οι Γκαρσίες και οι Χακόμποι αυτού του τόπου. Ζήτω η τρέλα!) ενώ οι φυλλάδες των γάβρων το αντιμετωπίζουν ως έλα μωρέ, ποιος ασχολείται με το κύπελλο, και κλαιν μάιν.. Κλασσικό ΠΑΟΚ δηλαδή: ότι κερδίζουμε μας το δίνουν οι άλλοι..
2-0 νωρίς με Γου Χου και Μάρκο, ο γάβρος που δεν καίγεται για το ματς, μειώνει με ένα απίστευτο πέναλτυ που κερδίζει ο Καστίγιο. Ή ο Γιαννακόπουλος.. Screw you, whatever..
Λίγο πριν το τέλος, ο καριερίστας Γιαννάκης, που έγινε Γιάννης, κάνει και το 3-1 και σκορπάει ρίγη συγκίνησης στις απανταχού εγκυμονούσες γυναίκες, βάζοντας τη μπάλα κάτω από τη φανέλα του, και παριστάνοντας τον γκαστρωμένο.. (βρε τον Σατανά!) Τελικά, αν γκάστρωσε κάποιον, αυτός ήταν ο λαός του ΠΑΟΚ με τα "μένω - φεύγω" του, έφυγε, αει σιχτίρ μας γκάστρωσε το μαλακισμένο..

2008-09 κύπελλο ΠΑΟΚ - γάβρος 1-0


Νίκη αργεί ακόμα να ρθει στο πρωτάθλημα, και τα μεταξύ μας παιγνίδια συνήθως καταλήγουν σε κάτι ξενέρωτα Χ, μέχρι που έρχεται ένα ματς, όπου για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όποιον ρωτάω ήταν στο γήπεδο καμιά 3 ώρες πριν.. Φωτογραφίες μας βγάζουν οι γάβροι, όμορφα σκηνικά, ο Σέρτζιο, από τους πλέον λατρεμένους ξένους ποδοσφαιριστές, που είχαν την τιμή να φορέσουν το περιβραχιόνιο του ΠΑΟΚ, κάνει το 1-0 με ένα απίστευτο γκολ. Πολύ υψηλού επιπέδου.. Ματς δεν είδαμε μετά, στα μνήματα η μπάλα στο τέλος, και χωρίς Ζλάταν.. 


2009-10 ΠΑΟΚ - γάβρος 1-0 play offs

Μα είναι ποτέ δυνατόν, να σε έχει κάνει παράδοση στο πρωτάθλημα ο πουστόγαβρος μέσα στην Τούμπα;
Αδιανόητο, λέω εγώ, και το αυτό πρέπει να έλεγε και η πιο ΠΑΟΚτσήδικη φουρνιά ξένων που πέρασε από την ομάδα ever! Με γρήγορο γκολ του Ζλάταν (700 ο Ζλάταν για 5 γκολ τη χρονιά; μπούλο, κι ανανέωση τον Σάλπι με τα 800 τη χρονιά και τα 3 γκολ το χρόνο! ΠΑΟΚ, everybody wins, but us!) ανοίγουμε νωρίς το σκορ και περιμένουμε τους πελάτες μας (γιατί τέτοιοι ήταν για 2 χρόνια) να ανοιχτούν.. Στις αντεπιθέσεις μας κάνουμε κι άλλες φάσεις, με τον Φιλομένο που τον είχε σηκωμένο εκείνη τη μέρα.. 3 μέρες μετα, με το 2ο διπλό στην ίδια χρονιά, στο τηγάνι, η ομάδα σφράγιζε την πρόκριση της στα προκριματικά του Τσου Λου..
Ωραίες μέρες εκείνες..

2010-11 ΠΑΟΚ - γάβρος 1-0 (κύπελλο)

Τα επεισόδια του Βόλου πριν καμιά βδομάδα, δεν θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν ανεκμετάλλευτα σε αυτό το μπουρδέλο που ζούμε.. Παρασκευή, 5 μέρες πριν τον επαναληπτικό ανακοινώνεται η κεκλεισμένων των θυρών ποινή. Παμμακεδονικός ξεσηκωμός, αλλά for real όχι The Bouzas Way, και απίστευτη κινητοποίηση που φέρνει λαό και ομάδα πιο κοντά από ποτέ! Ο Βαγγέλας στέλνει 15.000 μπάτσους, 4.500 στρατιώτες, αεροπορία, ναυτικό και Πάουερ Ρέιντζερς, και τον Τσιρώνη με τις μεταφορές του Κυριάκου.. Ελικόπτερα κάνουν βόλτες, η μέρα της κρίσης πλησιάζει, και στο χορτάρι εμφανίζεται ο πιο ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ που είδα σε παιγνίδι με τον γάβρο.. Νίκη με 1-0, σκόρερ δεν θυμάμαι, μπουκάλι σε κεκλεισμένων (μόνο στον ΠΑΟΚ αυτά!), ο Τσιρίλος αφιερώνει το γκολ στον Κοντρέρας που έχει χάσει γονιό, καινούρια συνθήματα γεννιούνται ("Ελικόπτερο'' και το κλασικό "Βαγγέλα...") Πολύ μεγάλες στιγμές!

2010-11 ΠΑΟΚ - γάβρος 2-1

Ηρθαν λέει Τούμπα για φιέστα τίτλου.. Ρε σεις; Γίνονται αυτά; 
Όχι βέβαια, κι αυτή η βεβαιότητα ήταν που κράτησε τον λαό όρθιο, και στο 0-1, και στην φάση όπου παραλίγο θα γίνοταν το 0-2. Εκεί, σαν από μηχανής θεός, ο μεγάλος "μπιπ- μπιπ" του Ελληνικού ποδοσφαίρου, κερδίζει κάθε κόντρα που θα μπορούσε να κερδίσει άνθρωπος στο ποδόσφαιρο, δείγμα του σπάνιου ταλέντου του που τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις κοινού και κριτικών, κι ισοφαρίζει σε 1-1. Το 2-1 ήταν θέμα χρόνου. Απίστευτο γλέντι, μοναδική ατμόσφαιρα.
Η τελευταία νίκη μας ως το Κυριακάτικο παιγνίδι..

Bonus:



Credits: στον σύντροφο roadsalt για το ματς κυπέλλου του '09, το οποίο ξέχασα.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου