Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Friendly faces everywhere, humble folks without temptation

Το παρόν ποστ είναι αφιερωμένο στον αδερφό Στέλιο, που με μύησε στη μαγεία της σειράς αυτής, πριν 10 περίπου χρόνια.. Μανάϊτ, θενξ!
Δεν γράφω "σύντροφο", γιατί είναι σκουλήκι, οκ κανείς δεν είναι τέλειος..

Πρεμιέρα είχαμε χθες του 16ου κύκλου της κορυφαίας σειράς κινουμένων σχεδίων ever, και σαν ειδικός South Parkateer, νομίζω πως με πέφτει λόγος να τους αφιερώσω δυό αράδες..
Η αρχή
Όλα άρχισαν το 1995, φυσικά στο Colorado, όταν ο Trey Parker με τον Matt Stone ετοίμασαν μια animated ταινία μικρού μήκους, η οποία έπεσε στα χέρια των ανθρώπων της Fox.. Η ταινία είχε τίτλο Jesus vs Frosty

Οι υπεύθυνοι του Comedy Central, το οποίο φιλοξενεί ακόμα και σήμερα τη σειρά, υπέγραψαν συμβόλαιο με τους δύο συμφοιτητές, και έτσι από τις 13 Αυγούστου του 1997 μέχρι σήμερα, πηγαίνουμε μαζί με τον Σταν, τον Κάϊλ, τον Κέννυ και φυσικά τον απερίγραπτο Έρικ Κάρτμαν κάτω στο Σάουθ Παρκ να συναντήσουμε κάτι φίλους.. Πρώτο επεισόδιο που έπαιξε στον αέρα ήταν το  Cartman gets an anal probe, με ένα αγαπημένο θέμα για τους δημιουργούς: τις επισκέψεις εξωγήινων και τον πρωκτικό καθετήρα, που φυσικά όταν μιλάμε για τον πρωκτό του Κάρτμαν, το δορυφορικό πιάτο που βγαίνει από μέσα, είναι στο μέγεθος ενός μικρού χωριού.. Τα σχέδια σε αυτό το πρώτο επεισόδιο είναι φτιαγμένα από χαρτόνι, και γενικά μιλάμε για μέγιστη καλτίλα- φόρος τιμής στους αγαπημένους τους Μόντυ Πάϊθονς.. Επίσης, έχουμε και την πρώτη γνωριμία (για τους αμύητους) με βασικούς χαρακτήρες του καρτούν, όπως ο σεφ (με τον Isaac Hayes να δανείζει τη φωνή του για 10 σεζόν), η υστερικιά Εβραία μάνα του Κάϊλ, ο πανηλίθιος πατέρας του Σταν, και η τσουλάρα μάνα του Έρικ.. Στα επόμενα επεισόδια, έρχονται κι άλλοι τρομεροί χαρακτήρες, όπως ο σχολικός σύμβουλος κύριος Μάκεϋ, mmmkay?, ενώ σταδιακά θα αποκαλυφθεί η σεξουαλικότητα του κυρίου Γκάρισον, ο οποίος απολύεται από το σχολείο επειδή είναι μια πουστάρα του κερατά, επαναπροσλαμβάνεται μετά από έναν κύκλο, κάνει αλλαγή φύλου για να γίνει γυναίκα, αρχίζει ανένδοτο κατά των gay, κάνει σχέση με τον Richard Dawkins, γίνεται λεσβία, και τέλος κάνει νέα εγχείρηση όπου αυτή τη φορά θα προσθέσει πέος.. Ότι να ' ναι;
Μπα..
Ο ορισμός του "ότι να ' ναι" είναι το Family Guy.. Το South Park έχει πάρει θέση πολλές φορές για την σαϊεντολογία (που ήταν και η αιτία να "σκοτωθεί" ο χαρακτήρας του Σεφ), την παιδεραστία , την ξενοφοβία, την ομοφοβία, το Wikileaks, την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, την πορνεία, τον κοινωνικό ρατσισμό, και το πόσο επικίνδυνο είναι να παίζουν τα παιδιά με όπλα..

                       (..protect my balls.. let's fighting love..)

H σειρά με δυό λόγια, είναι μια σουρεαλιστική  άσκηση πάνω στις Αμερικάνικες προκαταλήψεις και ταμπού, προκαλώντας σε κάθε επεισόδιο ποικίλες αντιδράσεις με το μαύρο χιούμορ των δημιουργών..

Οι χαρακτήρες (Prowler's favourites)

#1 Eric Cartman

Ίσως το πρώτο Prowler ποστ που διαλέγω για x αγαπημένο ένα ξεκάθαρο φαβορί, αλλά ο Κάρτμαν το αξίζει και με το παραπάνω ο μπαγάσας.. Λαόπλάνος, ρατσιστής, ακροδεξιός, μισεί τους χίπηδες, τους Εβραίους, φυσικά τον Κάϊλ, ενώ την ίδια ώρα είναι μεγάλος χέστης και κακομαθημένος - εξ αιτίας φυσικά της μάνας του που δεν του χαλάει ποτέ χατήρι.. Ο εφιάλτης του  Σκοτ Τένορμαν (που τον έβαλε να φάει τους ίδιους του, τους γονείς) παρόλο που στο επετειακό 200ο επεισόδιο της σειράς (το 201ο για την ακρίβεια) αποκαλύπτεται πως είναι ετεροθαλή αδέρφια, αφού ο πατέρας του μπάσταρδου αυτού παιδιού (στην κυριολεξία όμως..) είναι ο κος Τένορμαν, πρώην παίκτης των Ντένβερ Μπρόνκος.. Επίσης, αποτελεί εφιάλτη και για τον φουκαρά τον Μπάτερς, τον οποίο κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει..
Είναι ικανός να ξεκινήσει εξέγερση, που θα οδηγήσει από εμφύλιο πόλεμο, ως αφανισμό των Εβραίων.. Είναι ικανός να κρύψει σε καταφύγιο τον δόλιο τον Μπάτερς για 2 βδομάδες, προκειμένου να πάει αυτός στη θέση του, στην αγαπημένη του Casa Bonita.. Είναι ικανός, να ξεκινήσει καινούρια χριστιανική αίρεση, να κάνει τον ανάπηρο για να πάρει μέρος στους Παραολυμπιακούς, αλλά κυρίως, κερδίζει όποιο γελοίο στοίχημα βάζει με τον Κάϊλ( "μπορείς να βάλεις φαγητό από τον κώλο, και μετά να χέσεις από το στόμα" ή "μόλις πεθαίνεις, χέζεσαι πάνω σου" ή "υπάρχουν ξωτικά"), με ανταλλάγματα όπως : 10 δολάρια, 20 δολάρια, και το να του γλύψουν τα αρχίδια..
Αγαπημένη στιγμή
Χμμμ, πολλές, και ποιά να πρωτοδιαλέξεις, αλλά μάλλον η κορυφαία του στιγμή δικαιωματικά, είναι αυτή που ανέφερα πιο πάνω με τον Σκοτ Τένορμαν.. Ο οποίος ήθελε να το παίξει μάγκας, και του πούλησε τις πουτσότριχες του για 10 δολάρια.. Ο Έρικ, δεν μπορεί να το δεχτεί με τίποτα πως πιάστηκε κώτσος, κάνει προσπάθειες να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά τζίφος.. Επιστρατεύει μέχρι και τους Radiohead, για την τελική του εκδίκηση, ρισκάροντας με τον τρόπο που έπαιξε, αλλά γνωρίζοντας πως θα doublecrossed από τους φίλους του.. Και όπως γίνεται..Ο Σκοτ, τρώει τους ίδιους τους γονείς στο τσίλι που άλλαξε ο Κάρτμαν τελευταία στιγμή..Screw you guys, I' m going home.. Η σειρά κλείνει, με την διαπίστωση του Σταν πως Dude! καλά θα είναι να μην τον τσαντίσουμε ποτέ..

#2 Λήοπολντ "Μπάτερς" Στοτς

Γούστα είναι αυτά, και προσωπικά κάθε φορά που βλέπω τον Μπάτερς σε ένα επεισόδιο, ανοίγει η καρδιά μου.. Θύμα από τα λίγα: Ο Κάρτμαν τον έχει ξεσκίσει στο δούλεμα, ο πατέρας του (που στο επεισόδιο "The Butters' Show" μάθαμε πως τον παίρνει, και γέρνει, και γυροφέρνει..) τον τιμωρεί για το παραμικρό, τον έχουν στείλει σε σώου με φρικιά, κολλώντας του αρχίδια στο πηγούνι, τον έχουν στείλει σε θρησκευτική κατασκήνωση πιστεύωντας πως είναι bi-curious, τον έβαλαν να κάνει ένα gay τραγούδι-βίντεο στο Youtube, του φορούσαν τα ρούχα του Κέννυ όταν ο Κέννυ είχε πεθάνει.. Ο Κάρτμαν τον έχει κατουρήσει, τον έχει χέσει, τον έχει βγάλει φωτογραφία με τον κώλο του στα μούτρα του.. Τι άλλο ρε πούστη;
Όλα αυτά, έκαναν τον Μπάτερς να δημιουργήσει τον Professor Chaos, ο οποίος ήρθε για να φέρει τον όλεθρο και την καταστροφή.. Το ντεμπούτο στον χώρο του Χάους, ήταν πράγματι εντυπωσιακό: Άλλαξε δυό σούπες μεταξύ τους στα Μπένιγκανς..
Αγαπημένη στιγμή
Ο Μπάτερς γίνεται νταβατζής, και πάει σε εκδήλωση νταβατζήδων.. Οι σκούροι συνάδελφοι του, του δίνουν συμβουλές του επαγγέλματος, κλείνοντας κάθε φράση με το Do you know what I' m saying?
Ο Μπάτερς, φυσικά ατάραχος, αποστομώνει τον pimp λέγοντας Yes sir, I know what you 're saying, you don't have to ask all the time..


#3 Kαναδοί (γενικά)

Το κεφάλι τους χωρίζεται στα δύο, τρελαίνονται με Τέρανς & Φίλιπ και κλανιές, έχουν ένα κανάλι, γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους με τα μικρά (ο Σκοτ φερ' ειπείν, είναι γνωστός καριόλης, ή ο Άσχημος Μπομπ, που φοράει μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι επειδή είναι απίστευτα άσχημος..), τρώνε κραφ ντίνερ, τελειώνουν κάθε τους πρόταση με το guy, ή το buddy, ή το friend, και είναι πιο χαζοί κι από τα λάχανα.. Οι Καναδοί, κλασικός περίγελος των Αμερικάνων χρόνια τώρα, έχουν τα κονέ τους στην κοινωνία του South Park αφού ο Άϊκ, ο μικρός υιοθετημένος αδερφός του Κάϊλ προέρχεται από καναδική οικογένεια, ενώ τα παιδιά θα κάνουν τα πάντα για να δουν όχι απλά ένα επεισόδιο από Τέρανς και Φίλιπ, αλλά ακόμα και ένα τρέϊλερ της επερχόμενης ταινίας τους..
Αγαπημένη στιγμή
Ο Καναδάς θρηνεί για την απαγωγή της πριγκήπισσας, λίγο πριν τον βασιλικό γάμο και όλοι οι Καναδοί είναι επί ποδός πολέμου.. Και ο Άϊκ! Ο πρόεδρος, εξαγγέλλει διάγγελμα στο λαό του, και καλεί όλους τους μάχιμους Καναδούς στο δέντρο του Έντμοντον (πάνω από 28.000 τα δέντρα εκεί..) Θα τους ανακοινώσει ποιός πιστεύεται ότι απήγαγε την πριγκήπισσα! It's aboot time.. Και τελικά ρίχνει την ευθύνη στον Σκοτ (τον καριόλη..). Ο οποίος Σκοτ, είναι πλέον γίγαντας!!! Με ύψος κοντά στο 1.95 πάντως..

#4 Τοwellie

Μια πετσέτα που πίνει μπάφους όποτε τα βρίσκει σκούρα και χρειάζεται καθαρό μυαλό για να σκεφτεί, συγγραφέας, σερβιτόρος, και πρεζάκιας.. Ο Towellie, ή Πετσέτας κατά το Ελληνικότερο (και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση για την μετάφραση και τον υποτιτλισμό των παιδιών, που έχουν κάνει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ) είναι αγαπημένος γκεστ στην σειρά, και οι παρουσίες του με χαροποιούν ιδιαίτερα..
Αγαπημένη στιγμή
Τον διώχνουν από τη δουλειά, επειδή ήταν κόκαλο, και για να μαζέψει λεφτά αποφασίζει να γράψει την αυτοβιογραφία του.. Παθαίνει κοκομπλόκο την ώρα που έγραφε, και αποφασίζει να get high.. Τελικά, ολοκληρώνει το βιβλίο, και το παρουσιάζει στον εκδοτικό οίκο. Ο πρόεδρος αυτού του επισημαίνει: Καλό είναι, μόνο που στα κεφάλαια 3 εώς 8, γράφει μόνο για το πόσο ωραία είναι τα Doritos..


#5 Τζίμυ Βάλμερ

Eίναι κεκές, φοράει σιδεράκια, είναι αλλοίθωρος, είναι ανάπηρος, και πρέπει να έχει ΚΑΙ πλατυποδία.. Εν τούτοις, αυτές οι λεπτομέρειες δεν τον εμποδίζουν να κάνει καριέρα σαν stand up comedian.. Σε κάποια φάση, μπλέκεται σε συμμορία μαζί με τον Τίμμυ, σε κάποια άλλη φάση παρασύρεται με τα αναβολικά, ενώ στο σχολείο μιλάει πιο άνετα από όλους στο θέμα του σεξ, γιατί μάλλον έχει κάνει.. Στα 8 του..
Αγαπημένη στιγμή
Ο Σταν έχει χωρίσει με την Γουέντυ, και βάζει τον Τζίμυ να της πει πως αποτελεί "Διαρκής πηγή έμπνευσης γι αυτόν.." Δηλάδή, "Continuous source of inspiration".. Ο Τζίμυ, πλησιάζει τη Γουέντυ, και τραυλίζοντας, της λέει "Wendy, Stan says you are a cont..you are a cont..."  Η Γουέντυ, έξαλλη φυσικά απαντάει "Πες τον Σταν να πάει να γαμηθεί.."

plus one
#Randy Marsh

Δεν υπάρχουν λόγια για τα επίπεδα βλακείας του πατέρα του Σταν.. Πήγε και κόλλησε καρκίνο στα αρχίδια του για να μπορεί να του συνταγογραφήσει ο γιατρός μαύρο.. Σουρώνει και πιστεύει πως δεν υπάρχει γιατρειά, γιατί είναι βαριά άρρωστος, μπαίνει στο ίντερνετ να δει Βραζιλιάνες να κλάνουν η μια στη μούρη της άλλης, παθαίνει ψύχωση με το Wall Mart, παθαίνει ψύχωση με τις κιθαριστικές του ικανότητες, αρχίζει το Guitar Hero, μετά το γυρνάει σε Heroin Hero, ακούει αυτά που ακούν 8χρονα παιδιά, κι ενώ του ακούγονται σαν κλανιές, δεν το παραδέχεται για να μη φανεί ξεπερασμένος - στην πορεία κάνει live με κλανότράγουδα..
Αγαπημένη στιγμή
Τον έχουν συνεπάρει οι Μορμόνοι, και λίγο πριν αρχίσουν τα "you know, I learn something today" μαλώνουν οικογενειακώς με τη Μορμονική οικογένεια.. Σε ένα ξέσπασμα του ο Σταν, λέει στους αλλόθρησκους πως "κοροϊδεύετε ανθρώπους σαν τον πατέρα μου, που είναι τελείως καθυστερημένος" και ο Ράντυ, επικροτεί φωνάζωντας "Yeahh!"

Eν κατακλείδι, ο 16ος κύκλος άρχισε, και μόλις πρόσφατα τα αλάνια


υπέγραψαν ανανέωση για άλλα 3 χρόνια, οπότε έχει ακόμα ψωμί.. Δεν είναι απλώς ένα καρτούν (όπως κι ο ΠΑΟΚ, δεν είναι απλώς μια ομάδα ποδοσφαίρου..) και φυσικά δεν ζητάμε από καμία γκόμενα να καταλάβει το χιούμορ της σειράς. Λίγη ησυχία για να το δούμε με την ησυχία μας ζητάμε..

Αγαπημένη στιγμή (of all times..)

-They took our jobs!..
- dey der dar der...
credits: WhiteRiot, για την διόρθωση του ονόματος του Τένορμαν. Σκοτ, και όχι Τζακ  όπως λανθασμένα έγραψα..




12 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά που γράφεις, σα να διαβάζω ξένη γλώσσα (και μάλιστα σκανδιναβική), όμως έχω μια απορία.
    Ο τσαγάκιας κλέβει και εκτός ΠΑΟΚ κείμενα ή έχει προτίμηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα να απαντήσω στον εαυτό μου;;;

      Χαχαχαχα..
      Περιμένω να δω..

      Διαγραφή
  2. Σκότ Τένορμαν, όχι Τζάκ και μοναδικό άξιο συναγωνισμού επεισόδιο με Κάρτμαν είναι το Breast Cancer Show. Tο σχόλιο αυτό το γράφω χωρίς να το έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ρε φίλε!!! Σκοτ...
      Ατόπημα, και απορώ πως υπέπεσα σε τέτοιο εγώ, ο μέγας South Parkateer..
      Κάτα τ'αλλα σωστός;

      Διαγραφή
  3. Μακράν η πιο διεισδυτική ματιά στην αμερικάνικη κοινωνία, που συνεχίζει άοκνα για 16 χρόνια να μας προσφέρει το πιο ποιοτικό junk που γράφτηκε ποτέ.

    Πόσα επεισόδια θα έκαναν άραγε αν ήταν Έλληνες και όλα αυτά που λένε για τους "συντηρητικούς" Αμερικάνους τα λέγαν για τους "προοδευτικούς" Έλληνες?

    Ο Σκορδοντίατρος αποτελεί το άθροισμα όλων των μειονεκτημάτων του Έρικ και κανενός προτερήματός του (που έχει αρκετά και από αυτά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα επεισόδια θα έκαναν άραγε αν ήταν Έλληνες και όλα αυτά που λένε για τους "συντηρητικούς" Αμερικάνους τα λέγαν για τους "προοδευτικούς" Έλληνες?

      Να σε πω: 1 ..
      το πρώτο, και τέλος..
      Όσο για το Breast Cancer Show Ever, καλό αλλά με χάλασε που έφαγε τόσο ξύλο από μια γκόμενα..

      Διαγραφή
    2. Η φάση με το βρακί του, και ο τελευταίος του μονόλογος (με το κορυφαίο γαλάζιο t-shirt) θα έκαναν τον Σαίξπηρ να δακρύσει.
      Προφανώς και είσαι σωστός, και για το άρθρο για τη σειρά αλλά και για τους αντιήρωες που επέλεξες. Θα μπορούσες βέβαια να διαλέξεις και τον Mr. Mackey (η σκηνή σέξ με την Mrs. Choksondik είναι μοναδική) και φυσικά τον Κένυ τον γιο του μεγάλου Κχθούλχου

      Διαγραφή
  4. στηριζω τον Καρτμαν και ας ειναι λιγο (δηλαδη πολυ σε μερικα επισοδεια) αγενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mr. Mackey.. Drugs are bad mmmkay? Marijuana is bad, mmmkay?
    Και η σκηνή του σεξ είναι τρομερή, αλλά και το Insheeption, όπου ζούμε το όνειρο του..
    Τον Κέννυ, τον ξανα-ανακάλυψα μόλις πρόσφατα.. Είδα 13 κύκλους χωρίς υπότιτλους, και δεν έβγαζα Χριστό από αυτά που λέει, αλλά οι μάγκες που μεταφράζουν την σειρά, είδα πως είχαν και τις ατάκες του Κέννυ.. Ωραίος, γκαβλιάρης, πειραματίζεται με ντράγκια, και συγχρόνως είναι και ο Mysterion.. Ναι, μαλάκα Prowler..Ο Κέννυ χωρούσε..

    Δεν πειράζει, αφορμή και για Part Two, Mr/ Mrs Garisson φερ ειπείν στανταράκι, μια αναφορα στον αδικοχαμένο συνάδελφο Σεφ, τοπ τεν επεισοδίων..

    Έχει, έχει..
    ΥΓ: Πράγματι.. Αυτός ο μονόλογος που λες, θα έκανε τον Σαίξπηρ να σκάσει από τη ζήλια του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις χτυπήσει ευαίσθητη χορδή με το έπος του Σάουθ Πάρκ, θα μπορούσα να 200 σχόλια αλλά θα δείξω χαρακτήρα. Pssst και κάθεσαι κάτω κουφάλα Έρικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιφυλάσσομαι μόλις με το καλό συναντηθούμε, για session με αγαπημένα επεισόδια.. Και ο αδερφός ο Στέλιος με το επεισόδιο στο χέρι είναι..

      ΥΓ Άντε να σε τσιγκλήσω λίγο ακόμα:
      Αγαπημένο επεισόδιο έβερ:
      Woodland Critter Christmas..
      Τρομερή σεναριακή ανατροπή και γκραν φινάλε..

      Διαγραφή
    2. Το είχα ξεχάσει αυτό, η απόλυτη Καρτμανοπαράνοια

      Διαγραφή