Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

The Ace of Spades..

Δύσκολο πράγμα να βρεις τον σωστό άσσο στο σύγχρονο μπάσκετ.. Αναλογικά, όσο δύσκολο είναι να βρεις το σωστό δεκάρι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.. Τα δεκάρια σιγά, σιγά καταργούνται.. Εμείς θα καταργήσουμε και τον άσσο.. Πάμε να δούμε the prowler way φυσικά, τους άσσους που ανέλαβαν να οργανώσουν το παιγνίδι της ομάδας μας, τα τελευταία 20 χρόνια..



Tζων Κόρφας
O μεγάλος στρατηγός, το καλύτερο play maker που φόρεσε ποτέ την ασπρόμαυρη φανέλα.. Ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι του '86, σαν το αντίπαλο δέος στον τριχωτό νάνο του συμπολίτη, τα μάζεψε κι έφυγε όταν ένας ανεκδιήγητος διαιτητής (Οικονομίδης νομίζω;) τον απέβαλλε διότι λέει ο Τζόνυ τον είπε : "αλλουνού παντόφλες να βρεις στο σπίτι σου ρε πούστη.. Και να είναι και ζεστές.." (ή κάτι τέτοιο..) Ο Τεν - Τεν, που δεν ήξερε γρι ελληνικά απογοητεύτηκε τόσο πολύ που γύρισε στο States, μουλάρωσε και δεν ξαναέμαθε ελληνικά.. Στο μεταξύ, η έφεση που άσκησε ο ΠΑΟΚ, δικαίωσε τον παίκτη, ο Βεζυρτζής πήρε το καράβι για το Αμέρικα, με μια αλλαξιά ρούχα και μια οδοντόβουρτσα, και πέτυχε τον ήρωα μας μετά από μέρες περιπλανήσεων, σε ένα κακόφημο Jazz Club, στέκι κάθε λογής εγκληματία.. Ο Τζόνυ, έλεγε τον πόνο του σε μια drag queen, όταν ο Νικόλας που έπαιξε μπουνιές με δύο προσκοπίνες για να μπει στο μαγαζί, τον εντόπισε και τον έφερε πίσω στην Ελλάδα.. Ηγείται στον νέο ΠΑΟΚ που δημιουργεί ο έτερος Τζόνυ, ο ημίτρελος Νιούμαν, και κάνει την αρχή στο πρότζεκτ "Μπουνίδια των Τζόνυ στο Βελιγράδι..".. Το καλοκαίρι του 1988, έρχεται στην ομάδα το άλτερ έγκο του, ο παίχτης με τον οποίο έμελλε να βρίσκονται με κλειστά μάτια, και με δεμένο το ένα χέρι πίσω από την πλάτη, την ώρα που ισορροπούσαν σε ένα μονόκυκλο ποδήλατο.. Ο Μπάνε και ο Τεν Τεν, οδηγούν τον ΠΑΟΚ σε τίτλους, ελληνικούς κι ευρωπαϊκούς, ενώ το μπάσκετ που αποδίδει η ομάδα, προκαλεί το θαυμασμό εχθρών και φίλων.. Στον τελικό της Τεργέστης, κάνει εμφάνιση βγαλμένη από υπολογιστή.. Τρέχει ένα απίστευτο σερί συνεχόμενων συμμετοχών, στην Α1, και το αλήστου μνήμης "Τρίποντο" του αποδίδει τον χαρακτηρισμό "βιονικό".. Το σερί σπάει τον Γενάρη του 1995, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας, ο Λάκης Οικονομίδης τον παίρνει (καλά αυτό είναι γεγονός..) και τον κατεβάζει στην Αθήνα, να τον πουλήσει στον βάζελο..
Ο Τζόνυ, ήταν ο πρώτος και ο μόνος παίχτης που μπήκε στο παλαί σαν αντίπαλος, και δεν αποδοκιμάστηκε..
Επέστρεψε σαν προπονητής, τον Μάρτιο του 2008, αλλά αυτά τα έχω ξαναγράψει σε ποστ για προπονητές..
Αν πρέπει να κρεμαστεί επιτέλους η φανέλα του Μπάνε, και ο ίδιος ο Μπάνε σαν τωρινός πρόεδρος ντρέπεται να το κάνει, ας κάνει την αρχή με αυτή του Τζόνυ.. Αιώνιο respect ..

Νίκος Μπουντούρης

 To καλοκαίρι του 1989, κάνει τρομερά παιγνίδια με την Εθνική Εφήβων, και ο Βεζυρτζής πάει γκαζωμένος στον Βόλο για να τον αγοράσει από τον Ολυμπιακό.. Ο μύθος λέει, πως παραλίγο να τρακάρει από τη βιασύνη του, να μην τον προλάβει ο συμπολίτης, ενώ μια άλλη εκδοχή του μύθου αναφέρει πως παραλίγο να τρακάρει μεν, στην επιστροφή όμως δε, κι αφού πρώτα τα είχε κοπανήσει στα τσιπουράδικα της περιοχής.. Ο Μπουντουράκος, ο ορισμός του σύγχρονου play maker, με μπόϊ κοντά στο 1.94 και στο μυαλό του πρώτα την οργάνωση του παιγνιδιού και μετά το σουτ.. (Βέβαια, σε εκείνον τον ΠΑΟΚ, με Μπάνε -  Κόρφα στην ίδια πεντάδα, που να περισσέψει σουτ, αλλά όπως και να χει, το statement μου δεν αλλάζει..)
Καθιερώνεται σαν αμυντικός ειδικών αποστολών, και ντεμπουτάρει στα 19 του, σε παιγνίδι με τον συμπολίτη.. Αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του Γκάλη, και σταδιακά όλων των μεγάλων σκόρερς που αντιμετωπίζουμε: Κούκοτς, Πάσπαλιε, Μπάϊρον Σκοτ.. Είναι ο 6ος παίχτης της ομάδας που πάει τρένο - δίχως φρένο στο FF της Αθήνας (και τελικά η ταχεία εκτροχιάζεται στο λιανοκλάδι..) Στην πορεία, και με την σταδιακή εκθρόνιση του Τεν Τεν από την πρώτη πεντάδα, ο Μπουντουράκος γίνεται βασικός, και μετά και τη φυγή του Μπάνε, αρχηγός, και βαρόμετρο μιας ομάδας που κάθε χρόνο θα σε έδινε και κάτι να χαρείς.. Καθιερώνει το μπάσιμο (που σήμερα θα δίνοταν βήματα) με το κράτημα της μπάλας για 1-2" κι ενώ κοιτάει αλλού, κατευθύνεται αλλού, κάνει παιγνίδια με 10 και 12 και 14 ασίστ, έχει ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό σε τρίποντα και βολές, φθάνει μέχρι Εθνική, είναι η καψούρα όλων των συμμαθητριών μου, και μετά τον ΠΑΟΚ, παίζει από 3 χρόνια σε βάζελο και γάβρο.. Σήμερα ηγείται στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες της Α1, που έχουν να κάνουν με τον ΠΑΟΚ, και με τους ρυθμούς που αλλάζει το ρόστερ κάθε χρόνο, μάλλον αυτά τα ρεκόρ θα στοιχειώσουν..
Φανέλα με το "6" δεν βλέπω να κρεμιέται, αλλά ο Μπουντούρης πέρασε στο πάνθεον με το σπαθί του..

Τρέβορ Ράφιν, Σωτήρης Νικολαϊδης
Στον πρώτο χρόνο της ομάδας χωρίς Κόρφα, βγαίνουμε στην αγορά για αμερικανό play maker, μετά από κοντά 10 χρόνια.. Ο Ράφιν, μια καλαθομηχανή πραγματική, έρχεται παίζει 2 παιγνίδια, και μετά την αντικατάσταση του Αλεξανδρή από τον Κιουμορτζόγλου, διαπιστώνεται πως τελικά δεν πεινούσαμε, αλλά διψούσαμε.. Αλλάζεται με τον Φάντερμπεργκ και η συνέχεια είναι γνωστή.. Όσο για τον Σωτηράκη, κλασσική περίπτωση love to hate παίχτη.. Χωρίς να είναι τίποτα τραγικό (αλλά και ούτε κάτι το ιδιαίτερο επίσης..) συγκέντρωνε για χρόνια τη μήνη των οπαδών μας.. Άντεξε 5 χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2000, όταν κι αποχώρησε ως ελεύθερος για το Μαρούσι..

Σκοτ Σκάϊλς

Ο Ευτύχης χάνει και τον Μπάνε, και η ομάδα του χρειάζεται ένα μεγάλο όνομα.. Φέρνει ένα από τα μεγαλύτερα που ήρθαν ποτέ στην Ευρώπη:
Ο Σκοτ Σκάϊλς, κάτοχος του ρεκόρ των περισσοτέρων ασίστ σε ένα ματς (31 τον αριθμό..) και επίσης, ο ένας από τους 2 Ορλάντο Μάτζικ στο NBA Jam (έλα που δεν θυμάσαι το ΝΒΑ Jam, Μπουμ σακαλάκα, φρομ νταουν τάουν, κτλ..) Τα ρεκόρ που πήγε να σπάσει στην Ελλάδα ο Σκοτ ήταν των περισσοτέρων μπυρών σε μια βραδιά, και φήμες λένε πως μια φορά πριν από ένα ματς μπήκε στο παρκέ τόσο σουρωμένος, που μόλις είδε τον Μαργαρίτη άρχισε να του πετάει λουλούδια (κρυάδες Pro, έχεις γράψει και καλύτερα..) Η καριέρα του θα τελείωνε Δεκέμβρη μήνα, μέχρι που ο Ευτύχης (που έπιανε με τον κώλο μπαρμπούνια ο πούστης..) αποφάσισε να τον κάνει προπονητή.. Η συχνή παρουσία του Σκοτ στην Οδό Μοσχώφ, τον μολύνει με το μικρόβιο του ΠΑΟΚτση, και στην παρουσίαση του από τον Αλεξό, γελάνε κι οι τυφλοί.. Τελικά, ο Σκοτ κάνει και τους τυφλούς να βρούνε το φως τους, και θα τον θυμόμαστε για πάντα σαν προπονητή, και όχι σαν παίκτη..

Κλαούντιο Κολτεμπέλα
Αν και τα έχω ξαναγράψει..
 Aρχιδάτος, αρσενικός και πάντα άφηνε και την ψυχή του στο γήπεδο.. Χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν συνήθως κάτι φιλότιμα παιχτάκια (που απλώς δεν...) όμως ο Κλόντι μόνο τέτοιος δεν ήταν.. Ηρθε τη χρονιά που έφυγε ο Μπουντούρης (καλοκαίρι '98) κι έφυγε το καλοκαίρι του 2002, προλαβαίνοντας πέτρινα χρόνια και dream team, Παλαί και Πυλαία.. Μεγάλο μυαλό στην οργάνωση, σκύλος στην άμυνα, με υποφερτό σουτάκι (πάντως τα κρίσιμα του πάντα έβρισκαν στόχο..) Αγάπησε το λαό, κι αγαπήθηκε και κρατάει ακόμα παρτίδες μαζί μας.. Μεγάλε Κλόντι..

Αγγελος Κορωνιός
 Μετά τα "Έλα στον ΠΑΟΚ Κορωνιέ.." που ακούγονταν σχεδόν κάθε χρόνο, το καλοκαίρι του 2000 ένα από τα καλύτερα point guard που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος έρχεται στην ομάδα.. Η μεταγραφή του περνάει ψιλόαπαρατήρητη, καθώς ο νταλγκάς μας ήταν το δεκάρι που περιμέναμε στο ποδοσφαιρικό τμήμα, κι εδώ που τα λέμε κι ο ίδιος ο Κορωνιός πέρασε και δεν ακούμπησε, αφού ο Μπάτμαν άρχισε τις πιστολιές από νωρίς.. Νοέμβρη μήνα, μας κούνησε μαντήλι.. Εν αντιθέσει με το άλλο play maker που ήρθε μαζί του, τον

Γιώργο Λημνιάτη

ο οποίος μετά τα 5-6 χρόνια του στον Ολυμπιακό, μας τα έκανε νταούλια λέγοντας σε κάθε ευκαιρία πόσο "άρρωστο ΠΑΟΚτσάκι είμαι" και πως σε κάθε προπόνηση του γάβρου, έσκαγε με φανέλα από το ΣΦ Νεάπολης..
Σόρρυ Τζωρτζ, αλλά κι ο Μπαλάφας άρρωστο ΠΑΟΚτσάκι ήταν, so what?



Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς

 Ανισόρροπος ως εκεί που δεν πάει, σκοτώθηκε με συμπαίκτες κι αντιπάλους, μοίραζε 30ρες, και γενικά είχε σταθερά καλό σκοράρισμα, αλλά βρέθηκε σε λίγο ΠΑΟΚ, με λίγους συμπαίκτες.. Έφυγε για να πάει στον γάβρο όπου πέρασε και δεν ακούμπησε, πήγε λίγο στην Ισπανία, και γύρισε στον Σούλη και το Μαρούσι, όπου γάμησε κώλους παίζοντας το μπάσκετ της ζωής του.. Κι ενώ όλο το καλοκαίρι του '09 (το πρώτο της επιστροφής Σούλη στον ΠΑΟΚ) οργιάζει ο τόπος πως θα αποτελέσει τον βασικό μας άσσο, πάμε και υπογράφουμε τον Έϊβερι.. Ο οποίος θυμίζει παλαίμαχο πια, και μάλιστα από κείνους που μόλις σταμάτησαν το μπάσκετ, το'ριξαν στο φαϊ και στο ποτό.. Έτσι, όταν φτάνει η ώρα της αλλαγής του Αμερικάνου, ο Μίλι έρχεται μετά βαϊων και κλάδων.. Και θυμήσου σύντροφε πόσο πόνεσαν τα ματάκια μας με τον Έϊβερι.. Και, άρα πόσο εύκολο θα ήταν να μείνουμε (λίγο έστω) ικανοποιημένοι με τον Μίλι..
ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ!!!..
Ο Σέρβος, όχι μόνο δεν πρόσφερε καθόλου, αλλά έγινε και η αιτία να χάσουμε και 1 και 2 και 3 παιγνίδια μέσα από τα χέρια μας, με δικές του μαλακίες.. Στο 3μηνο πάνω, αλλάχθηκε κι αυτός..

Μούλα..
(Μούλα..)

  
 Η πρώτη σοβαρή κίνηση της διοίκησης του Παντελονάτου είναι η απόκτηση του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, ως του ανθρώπου που θα ηγηθεί της ομάδας η οποία ήταν φουλ σε νέα παιδιά και ταλέντο.. Ο Μούλα, παίχτης με παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, μπαίνει από την αρχή στο πετσί του ρόλου, και οδηγεί την ομάδα.. Τα 2 χρόνια που βρίσκεται σε μας, είναι αναμφίβολα τα καλύτερα και τα πιο παραγωγικά της καριέρας του, και μετά την αποχώρηση του από τον σύλλογο, το όνομα του ακούγεται κάθε καλοκαίρι για επιστροφή.. Τελικά επιστρέφει στον ΠΑΟΚ του Δρόσσου, στα 34 του, (σημ: Σούλη, σήμερα είναι μόλις 38.. Αν δεν βρεις άσσο, ξανασκέψου το) κάνει κάποια καλά και κάποια λιγότερο καλά παιγνίδια, και είναι από τους πρώτους που θυσιάζονται μετά το εγκεφαλικό του αφεντικού, στην προσπάθεια να μαζευτεί το μπάτζετ.. Ο τότε ομόλογος του Δρόσου στο ποδοσφαιρικό τμήμα, κουνούσε περιπαικτικά το κεφάλι..

Ηθικο δίδαγμα: μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες..

Γιάννης Γκαγκαλούδης
 Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του '04, φυγαδεύτηκε για να μην τον λιντσάρουμε, και στην πορεία έφτασε (μέτα την αποχώρηση του Μούλα) να γίνει και ο ηγέτης της ομάδας.. Ανισόρροπος κι αυτός, γκριμάτσες μετά από καλάθια, προσπάθειες τραβηγμένες από τα μαλλιά, όμως με κατάθεση ψυχής κάθε βδομάδα στο γήπεδο, παρόλο που καμιά φορά αυτή δεν έφτανε.. Από την αποχώρηση του και μετά, το καλοκαίρι του '06 δηλαδή, και κάθε χρόνο το όνομα του ακούγεται για επιστροφή, ο ίδιος παίρνει σβάρνα τα ράδια να μας θυμίσει πόσο την πόνεσε, και πόσο την αγάπησε αυτή την ομάδα, αλλά μέχρι την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο, επιστροφή δεν είχαμε.. Μπορεί μόλις το τελειώσω, να διαβάσω πουθενά για την επιστροφή του "αετόπουλου στη φωλιά του" και να το κάνω update..

Ξανθόπουλος, Καυκής, Χαρίσης, Δεμερτζής, Αποστολίδης

Για τα ρηχά νερά.. Ο πρώτος, ήρθε δανεικός από τον βάζελο το καλοκαίρι του '05, και 0/2 βολες σε ένα ματς με τον συμπολίτη στην Πυλαία, τον πέρασαν στην ιστορία.. Οι 2 επόμενοι, άντεξαν ως το τέλος στη λαίλαπα Δρόσου, δείχνοντας τουλάχιστον, σεβασμό στο σωματείο, ενώ ο Καυκής ανανέωσε και για την επόμενη χρονιά.. Δεμερτζής κι Αποστολίδης, θα στέκονταν ως αναπληρωματικοί στην περυσινή τραγωδία, αλλά τίποτα παραπάνω..

Έϊβερι, Γκρέϊ, Στίγγερς, Ράϊτ

 Τα έγραψα και στο φόρουμ μας, ο Σούλης πάει για το ακατόρθωτο:

Ο Σούλης πάει φέτος για το ακατόρθωτο, για το 6/6 σε συνεχόμενες αποτυχημένες επιλογές άσσου.. Ακόμα κι αυτούς που φέρνει για να αλλάξουν αυτόν που φεύγει (συχνά) ή τον φεύγουμε (σπανιότερα.. κι εδώ είναι ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ: δεν διώχνουμε από μόνοι μας κανένα παλτό - αφού δεν υπάρχει σάλιο για- και πάμε και του σπάμε τα νεύρα μπας και την κοπανίσει μόνος του.. πχ, έμαθα από πολύ έμπιστες και σοβαρές πηγές - που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενα τους - πως τον φουκαρά τον Έϊβερυ, κάθε που πήγαινε στο βεσεδάκι για χέσιμο, έτρεχε ο Καλλές και του έσβηνε το φως.. ή τον Ράϊτ, του βάζανε πινέζες στον πάγκο την ώρα που καθότανε ο σπρίντερ μας να ξαποστάσει λίγο.. τέλος, πρόσφατα με είπανε πως ο Στίγγερς βρήκε στην τσάντα του έναν σκαντζόχοιρο..) Κι εξηγούμαι: Εϊβερυ, λίγος, Μιλισάβλιεβιτς που ήρθε να τον αλλάξει, ακόμα πιο λίγος.. Ντελινικάϊτυς που ήρθε να τους αλλάξει και τους 2, πολύ καλός, αλλά καθαρός άσσος με τίποτα.. Κόμπο.. Σαν κι αυτόν που πιάνοταν το στομάχι μου, κάθε φορά που έβλεπα τον Γκρέϊ ή τον Στίγγερς που ήρθε μετά να τον αλλάξει.. Τον οποίο Στίγγερς, ανανεώσαμε κι όλας, τη χρονιά που θα παίζαμε (προκριματικά) Ευρωλίγκα, και θα βάζαμε βασικό του, τον Ράϊτ.. Αν το Ράϊτ, ήταν από το σωστό, τότε έπρεπε να τον λένε Ρονγκ.. Αν ήταν από το δεξί, τότε μάλλον θα οφείλεται στο ότι είχε δύο δεξιά χέρια.. Ο Ούρος ναι, δε λέω, αλλά κι αυτός κόμπος..
Ωραία τα έγραψα ρε συ! χαχαχα..
Κι από κάτω, τα έγραψε ακόμα πιο ωραία και ο Τρικ, και ο πάλοκ..
Ωραίο φόρουμ έχουμε!
Άσσο, δεν έχουμε όμως..







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου