Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Στρατηγός με το Καφέ Δερμάτινο

Δύσκολη βραδιά εδώ στις Εριστικές Διαλεκτικές η σημερινή.. Για πρώτη (και τελευταία;) φορά, το πάνελ είναι πολυάριθμο, και δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς με το θέμα που πιάνουμε σήμερα..
Ναι καλά κατάλαβες κι από τον τίτλο..
Δον Φερνάντο Σάντος..
Haters να δουν το μάτι σου..




To καφέ δερμάτινο βγάζει από την ντουλάπα ο Prowler

There's only one brown leather jacket..
Isn't there?
ΟΚ, το δέχομαι πως δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο..
Επίσης, να δεχτώ πως ο πούστης έβλεπε πιτσιρικάδες, κι έκανε εκείνη την ωραία τη γκριμάτσα που ήταν κάτι ανάμεσα σε "πάλι φασόλια έχουμε;" και "που πας ρε Καραμήτρο;"
Να δεχτώ τέλος, πως δούλεψε κάτω από τις ευνοικότερες συνθήκες που είχε και θα έχει ποτέ στη διάθεση του, προπονητής στον ΠΑΟΚ (καλό ρόστερ, γήπεδο γεμάτο, στήριξη από τη διοίκηση, κτλ..)
Αλλά πρέπει να δεχτείς κι εσύ ορισμένα πράγματα:
Πήρε μια ομάδα από το μηδέν, και την έκανε ισότιμη διεκδικήτρια του τίτλου, μέσα σε 2 χρόνια. Αυτό, επειδή ξέρεις μπάλα σύντροφε, ξέρεις πως δε γίνεται εύκολα. Ηταν αυτός, που έβαλε τις βάσεις για να βλέπεις τον ΠΑΟΚ που ήθελες να δεις στην Ευρώπη, τα 2 επόμενα χρόνια. Δική του ομάδα, δικό του σύστημα (ακόμα και στα πρώτα παιγνίδια με Αγιαξ και Φενέρ, δικές του κομπίνες δουλεύαμε..) Ηταν αυτός, που έβγαινε πάντα, ακόμα κι όταν το κλίμα ήταν 90% εναντίον του, να μιλήσει για το τι έπρεπε να κάνει μια σωστή διοίκηση.. Και έβγαζε στον τάκο τις Μπαλαδόφατσες..

Τον κατηγορούσανε για το ότι κοιτούσε πρωτίστως το "0" πίσω, κι ότι έπαιζε με εναν επιθετικό είτε παίζαμε στο Καραισκάκη, είτε στην Τούμπα με τον Εργοτέλη, αλλά εγώ ξέρω πως κρατώντας το "0" πίσω, έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις..
Συγγνώμη, αλλά οι ίδιοι δεν κατηγορούσανε τον Μπάεβιτς για την αφέλεια στο παιγνίδι του, και την "να βάλουμε ένα παραπάνω από όσα τρώμε" προσέγγιση των αγώνων;
Τον κατηγορούσανε πως δεν δουλεύει καθόλου με το επιθετικό κομμάτι, αλλά εγώ έβλεπα γκολ από στημένα του Λίνο, και κεφάλια του μικρού Πορτογάλου μάγου στο πρώτο δοκάρι.. Απλή κομπίνα ε; Και γιατί δεν βρήκε κανείς τον τρόπο να την μπλοκάρει;
Πήγαινε λέει πάντα στα σίγουρα, κι εκ του ασφαλούς, αλλά ήταν το τρικ με τον Κοντρέρας δεξί μπακ, και τους Σαβίνι - Τσιρίλο στόπερ, στα play offs του '10, που έφερε την απίστευτη αμυντική λειτουργία της ομάδας σε εκείνα τα παιγνίδια.. Ξέρω, ξέρω γάβρος και ΑΕΚ πεθαμένοι, ενώ τα επόμενα χρόνια που τους αντιμετωπίζαμε ήταν μες στη ζωντάνια..
Αγύριστο κεφάλι τον λέγανε, αλλά ήταν αυτός που ενώ τον Παυλάρα δεν ήθελε να τον δει ούτε ζωγραφιστό, αναθεώρησε και ξεκινούσε την ενδεκάδα από αυτόν..
Ηταν αυτός που την ίδια χρονιά κέρδισε τον γάβρο 3 φορές, τις 2 εκτός έδρας.. Ναι, αυτός που δεν κέρδιζε ντέρμπυ..
Ηταν αυτός, που σε έκανε να βλέπεις τον ΠΑΟΚ, και να ξέρεις πως μέχρι το '90 η ομάδα θα τρέχει, και θα κυνηγάει το γκολ.. Οπως συνέβη και στη θητεία του στη σιχαμένη ξαδέρφη.. Σύμπτωση; Μπα, ήταν επαναλαμβανόμενη, οπότε παύει να είναι..
Ηταν αυτός, που σε έκανε να βλέπεις την ομάδα σου, και να είσαι σίγουρος πως ο αντίπαλος θα έφτυνε αίμα για να σε κερδίσει.. Και καμιά φορά ούτε αυτό θα του έφτανε..

Θα ακολουθήσουν εμπεριστατωμένες αντικρούσεις στα λεγόμενα μου, ειδικά από τον σύντροφο goldenmouth..
Ετοιμάσου δηλαδή να διαβάσεις για τα μούτρα του, για το δερμάτινο του, για τα μποτάκια του..
Για μπάλα δεν θα διαβάσεις..
Ε, δεν χρειάζεται..
Διάβασες από μένα..
ΥΓ: Και αν έχει κάποιος να του προσάψει κάτι για το στυλ του (όπως προχθές με τον Σαβίνι..), τότε you mess with the wrong guy, fuckers..
Πόσο πιο cool να γίνεις;

Γίνεται..




Το ξαναβάζει στην ντουλάπα ο bkoyk


ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ aka:  Δον,  Καθηγητής , το Καφέ Δερμάτινο , ο Καρπουζας από το Εστορίλ , ο Go Village κ.α.
 Ρε φιλέ ,κακά τα ψέματα – χειρότερη η αλήθεια – αλλα αν είναι να πέσουμε στο πάτωμα τότε και το μπουσούλισμα θα μας φανεί κατόρθωμα!!
 Ήρθε και βρήκε σαρδέλες ( strike one) , κοντέψαμε να πέσουμε την πρώτη χρονιά ( το γκρέμισμα που λέγαμε.. ) φτιάχνει μια ομάδα που ικανοποιεί (μπουσούλισμα )  και εκεί που πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να κάνεις το μπαμ , να σηκωθείς στα πόδια σου (να ξυπνήσει ο γίγαντας.. με πιανννεις ??)  Σε λεει ΝΑΣΙΟΝΑΛ... ουτε καν Μπραγκα!!!! ΝΑΣΙΟΝΑΛ!!! (strike two).
 Ποδόσφαιρο με αντικειμενικό σκοπό το ένα ( χρυσό) γκολ ,είχα πιάσει τον εαυτό μου να μετράει πόσα λεπτά/ αγώνες έχει να μας κάνει αντίπαλος ευκαιρία, άμυνα μπετόν αρμέ. Και μια συστηματική προσπάθεια από όλους να μας πείσουν ότι αυτοί είμαστε… τόσο μπορούμε. Τσικι -Τσικι δηλαδή.
Αποκλειστήκαμε από τον Αγιαξ με δυο ισοπαλίες. Αποκλειστήκαμε μεν αλλά έχεις να λες πουτανα τύχη που δεν το βαλε ο Ιβιτς , όχι μ@@@@ Σάντος που δεν έβαλες τον (κάθε) Ιβιτς. Έχει διαφορά…
 Νίκες στο ενενήντα ( δεν με χαλούσε βεβαία ) και σε όλα τα "μεγάλα" ραντεβού η ομάδα... ΑΠΟΥΣΑ!  Ευρώπη , Κύπελλο ,ΠΟΚ ,  Άρης ( αυτό με τον Σπάθα ντε!!), play off που δεν τα ήθελε κιόλας (ξέρω, βγήκαμε και πρώτοι σε ένα )  . ΑΠΟΥΣΑ!
 Είχε πιάσει και την καραμέλα ότι όλα τα παιχνίδια , δίνουν τρεις βαθμούς και έδεσε το γλυκό.Και να πεις ότι αν  άλλαζε λίγο την νοοτροπία την δική του και της ομάδας και τρωγαμε τα μούτρα μας  θα του την πέφτανε από παντού... Σαν μπιμπελό τον είχανε..  μην σπάσει ..  Από μέσα το δερμάτινο fragile έγραφε...( όποιος δεν γουστάρει, να μην έρχεται στο γήπεδο... σου λέει κάτι?)
 Έχοντας χτισει  ένα προφίλ του τυπου : Βρε δεν πα να λέτε εγώ το δικό μου θα κάνω (με τρία χαφ ,2 αμυντικούς μέσους και χωρίς σεντερ φορ θα ξεκινήσω για να πάρω το παιχνίδι άμα λάχει ) , και όποτε γουστάρω θα σας την λέω κιόλας.
 Έρχεται η ώρα να φύγει.. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!!! (strike three) .
Βρε αντε go village.. Ξεκούραση!!  που τα πουλάς αυτά... Βγες και χώστα τους...

Εν κατακλείδι ... Great Expectations  ξέρετε τι σημαίνει?
Τα πάντα είναι θέμα οπτικής..
Εγώ πάντως από την θύρα 4 , δεν τα έβλεπα καλά..
 ΥΓ: Άσε που έφαγε και τον Παράσχο για να έρθει...  αυτό που το πας...
ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ

Ο tre1926 δοκιμάζει τα ασορτί μποτάκια



Ήμουν μέσα στην Τούμπα όταν ο Φερνάντο Σάντος έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του Π.Α.Ο.Κ. με αντίπαλο τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ιδανικό για έναν προπονητή να ξεκινάει έτσι με τη νέα του ομάδα,  όπου μέχρι εκείνο το σημείο έπαιζε κάτι μεταξύ ποδοσφαίρου και μπαλαρό . Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν συμπάθησα τον προπονητή Σάντος ούτε και το στυλ παιχνιδιού που έπαιζε η ομάδα μας. Ειδικά τον πρώτο χρόνο είχαμε απογοητευτεί όλοι. Απ' την άλλη και εμείς σαν οπαδοί και "προπονητές" του χρεώναμε τα πάντα. Το επεισόδιο με τον "παιχταρά" Βερόν , τον επίπεδο του Μπαϊάνο , το στυλ παιχνιδιού του Μπαλάφα , τον χαρακτήρα του Γκαρσία , την κορδέλα του Ίβιτς , τις σέντρες στο γόνατο του Λάκη  κλπ κλπ.

Αυτό όμως που γούσταρα στον Δον Φερνάντο είναι ο τρόπος  που ζούσε το ματς από τον πάγκο.Το ζούσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο χωρίς να το παίζει "πορσελάνινος" Μουρίνιο ή νευρικός Φέργκιουσον. Απλά πράγματα . Τσιγάρο στο στόμα , καφέ δερμάτινο φορεμένο απ' τον Οκτώβρη ως το Μάη , άγχος στο φούλ , με το βλέμμα της απόγνωσης και τα μάτια καρφωμένα στους παίχτες του. Το μυαλό στην άμυνα ,κυκλοφορία μπάλας , δεν σκοράρει εύκολα πάνω από ένα γκολ , το ένα το άλλο και πάει λέγοντας.
Έλα όμως που εμείς περιμέναμε πότε θα παίξει σε ντέρμπι μέσα στην Αθήνα και δεν θα μπούμε σαν χεσμένοι.Το είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού. Το έκανε στο Καραϊσκάκη , δεν το τόλμησε ποτέ στο ΟΑΚΑ . Διεκδίκησε τίτλο , δεν τα κατάφερε και έφυγε.  Σε άλλους τους έλειψε και τον βρήκαν ελλιπή.

Κατά την άποψη μου , αν αυτός ο προπονητής με το σταχτί μαλλί , το καφέ δερμάτινο και το 1,5 πακέτο τσιγάρα σε κάθε 90λεπτο , ονομάζονταν π.χ Γιάννης Σφιχτίδης θα είχε φύγει πολύ πριν το 0-4 της ΑΕΚ στην Τούμπα. Μα δε σε λένε Γίαννη , μα δε σε λένε Γίαννη κι έχω σαρδέλα στην ομάδα και ίσως δεν σου κάνει.
Σε λένε Φερνάντο Σάντος . Είναι το brand name μεγάλη υπόθεση.

Σημείωση: Πες με ρομαντικό, ευκολόπιστο και απονήρευτο (sic) αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας προπονητής με τέτοια προσωπικότητα  έχει πάρει ποτέ "Χαρτάκι" για το ποιός θα παίξει βασικός και ποιός όχι.

Δερμάτινο, μποτάκια, και καρπούζια στέλνει στον αγύριστο ο goldenmouth



Λένε οτι μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα. Οπότε αν σε κάτι παραδέχομαι τον καρπουζά από το Εστορίλ είναι ότι κατάφερε να ανατρέψει το παραπάνω απόφθεγμα και να γίνει δισεκατομμυριούχος. Αλλά ας μιλήσουμε ποδοσφαιρικά για να τελειώνουμε με τον βιρτουόζο του πινακλ, αλλά σίγουρα όχι καλό προπονητή. Διότι ένας προπονητής κρίνεται, από τα αποτελέσματα, δηλαδή τους τίτλους όσο είναι στην ομάδα και το έργο που αφήνει πίσω του όταν φεύγει κι όταν λέω έργο , δεν εννοώ 11 βασικούς αλλά όλη την υποδομή μιας επαγγελματικής ομάδας. Πως τα πήγε λοιπόν ο άνθρωπος που διαλέγει ρούχα από telemarketing στις 2 παραπάνω κατηγορίες; Έχουμε και λέμε. Τίτλο ούτε είδαμε, ούτε ακούσαμε, ούτε πλησιάσαμε παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα αστικό μύθο για το Βικελίδης. Αντίθετα μας φόρτωσε με μερικές από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες της ιστορίας μας. Την περίοδο 2007-08 κατάφερε να βγάλει τον ΠΑΟΚ έννατο ενώ φυσικά τα 700 χιλιάρικα συμβόλαιο ίσχυαν. Άντε να δεχτώ ότι δεν ήταν δική του ομάδα. Πάμε στην επόμενη χρονιά. 2008/09, 2ος στην κανονική διάρκεια με 63 βαθμούς με 8 βαθμούς διαφορά από τον πρώτο γαύρο, 3ος στην βαθμολογία των play off αφού η θρυλική του άμυνα έφαγε 9 γκολ, ενώ τα πολυβόλα του βάλανε 5. Όσο για το κύπελλο αποκλείστηκε από τον γαύρο. Φτάνουμε την χρονιά που υποτίθεται μας κλέψανε το πρωτάθλημα 2009/10. Στο παιχνίδι με τον άρη είμαστε 2 βαθμούς πίσω από τον βάζελο, χάνουμε και πάμε στους 5. Δηλαδή και να κερδίζαμε πάλι 2οι θα ήμασταν. Αυτό που ξεχνάνε οι καρπουζοφαν είναι ότι ο μπάρμπας από το Εστορίλ, στον αγώνα που χάναμε τον τίτλο έκανε την πρώτη αλλαγή στο 69, την δεύτερη στο 84 και την τελευταία στο 89. Για τέτοιο άγχος μιλάμε. Φαίνεται θα μπερδεύτηκε ο μανάβης νόμιζε ότι παίζουμε πινάκλ, και περίμενε να του έρθει καλό φύλλο στο τέλος Αλλά το καλό έρχεται μετά το Χαριλάου, αφού η αρμάδα του Φερνάντο που υποτίθεται κυνηγάει πρωτάθλημα, χάνει στα καπάκια από την αεκ 0-1 στην Τούμπα, 2-1 από την Λάρισα και τελειώνει το πρωτάθλημα με 2 νίκες Καβάλα, Εργοτέλη. Αποτέλεσμα 3ος με 62 βαθμούς ενώ ο πρώτος βάζελος 70. Δηλαδή 8 βαθμούς διαφορά από τον πρώτο, ακριβώς όσους και την περασμένη χρονιά. Όσο διεκδίκησε το πρωτάθλημα το 2008/09 άλλα τόσο ο Φερνάντο το χτύπησε και το 2009/10. Στα play off μας βγάζει πρώτους και μάλιστα κερδίζει και τον ψόφιο γαύρο, τόσο ψόφιο που βγαίνει τελευταίος στο μίνι πρωτάθλημα πίσω και από το σκουλήκι. Μάγκας ο καρπουζάς. Όσο για το κύπελλο, η ομάδα που υποτίθεται της κλέψανε το πρωτάθλημα έχασε από το Γιάννενα 4-0.  Και πάμε στο κομμάτι της διαχείρισης υλικού. Εκεί έδωσε ρέστα ο καρπουζοκέφαλος. Κατέστρεψε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών, των Γεωργίου και προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με τον Κλάους που τον έστειλε να παίζει στον Πανσερραικό του περούκα για να είναι στον ΠΑΟΚ ο Σάλμον. Για τέτοιο ποδοσφαιρικό μάτι μιλάμε. Το ζήσαμε και στο φετινό Euro που προόριζε τον μικρό Παπαδόπουλο για αλλαγή καθυστερήσεων, αλλά τραυματίστηκε ο Αβραάμ του Ολυμπιακού και έτσι από σπόντα, ο  καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής βρήκε θέση στην 11αδα που οραματιζόταν ο δισεκατομμυριούχος ψαράς.. Όσο για την ομάδα που άφησε πίσω του; Απλά δεν άφησε. Ο δειλός για να προστατέψει το συμβόλαιο του, δούλευε μόνο με 30χρονους+ και παράτησε την ακαδημία στην μοίρα της. Με αποτέλεσμα όταν έφυγε (και όλως τυχαίως έφυγε όταν τέλειωσε το πολύ χρήμα) η ομάδα να περιμένει από τον Γκαρσία να τρέχει σαν να είναι 20 χρονών.  Όσο για τις περιβόητες κομπίνες του, που υποτίθεται διέλυαν άμυνες και δεν μπορούσε κανείς να τις αντιμετωπίσει, είναι απλά ακόμη ένας μύθος. Αν ίσχυε θα βάζαμε σε κάθε αγώνα 4 γκολ και δεν θα ήμασταν κάθε Κυριακή με υπογλώσσια μέχρι να γίνει καμιά στραβοκλωτσιά στο 90 για να σκοράρουμε. Τέλος  μιας και αναφέρθηκε η θητεία στην αεκ, ας θυμηθούμε και το φοβερό του κατόρθωμα εκεί, που έκανε τους αεκτσήδες να χάσουν 10 χρόνια ζωής. 3 αγωνιστικές πριν το τέλος είναι πρώτος στην βαθμολογία παίζει με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, χρειάζεται νίκη για να συνεχίσει να είναι διεκδικητής τίτλου και τρώει γκολ στο 89 από τον Νατσούρα και χάνει 0-1. Ηττοπάθεια, δειλία και φυσικά όταν στερεύει η τύχη αποκαλύπτεται η πραγματικότητα. Πραγματικότητα που είχε αποκαλυφθεί βέβαια την  περίοδο 2002/03. Αλλά είπαμε, ο πορτογάλος έχει καταφέρει να τους κοροιδεύει όλους. Τότε λοιπόν ο μίζερος μεσήλικας προσέφερε γέλιο από τον πάγκο του βάζελου. Πρώτη αγωνιστική τρώει 4 στην Τούμπα, 2η χάνει στην έδρα του από την Προοδευτική, 3η χάνει από την αεκ και φυσικά τον διώχνουν. Αναλαμβάνει ο Μαρκαριάν, κάνει μία ήττα σ όλο το πρωτάθλημα και χάνει τον τίτλο στην ισοβαθμία από τον γαύρο. Δηλαδή, οι βάζελοι χάσανε το πρωτάθλημα ξεκάθαρα λόγω του ταβερνιάρη που παρίστανε τον κόουτς στις 3 πρώτες αγωνιστικές. Εμείς τον ανεχτήκαμε για μερικά χρόνια, ξεφτιλιστήκαμε από Γιάννενα και Θρασύβουλο, δεν είδαμε κανέναν τίτλο χάσαμε μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στην ιστορία μας να κάνουμε σοβαρή ομάδα και τον πληρώσαμε και περίπου 1 δις παλιές δραχμές. Όποιος μετά από αυτά εξακολουθεί να τον θεωρεί καλό προπονητή, είναι ξεκάθαρα εχθρός του ποδοσφαίρου και καλά θα κάνει να μην ασχολείται μ αυτό ούτε μέσω ιντερνετ    

2 σχόλια:

  1. άψογοι όλοι. ποτέ δεν μου κάθησε καλά η ξινισμένη του φάτσα και η άρρωστη πατρικότητα απέναντι στους παίκτες του. Από την άλλη, τι ωραία Κυριακές περνούσα -αφού κερδίζαμε σχεδόν μόνιμα, ιδίως αν τύχαινε και δεν έβλεπα και το ματς... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μου επιτρεπετε ενα τελικο πορισμα. Ο συντροφος Goldenmouth φορεσε το δερματινο , το εβαλε φωτια , χορεψε ζεμπεκια α λα "βιετναμ" και ειπε ριξτο "Prowler" !!! το οικοδομημα Φερναντο Σαντος επεσε σαν πυργος απο σαρδελες.

    ΥΓ εξοχο θεμα μπραβο σε ολους. παντα τετοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή