Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Φερνάντο, ή απονία

Κυριαρχήσαμε κατά κράτος*, αλλά συνηθίσαμε να ζούμε σε κράτος υπό εκτροπή. Συνοπτικά και χωρίς ευτυχώς έκτροπα, δυστυχώς επικράτησαν τελικά οι άσημοι. Ενδιαφέρον… η «επικράτηση των άσημων» με σαφέστατη αναφορά μέσω παραφθοράς στην «επικράτεια των σημείων» του Μπάρτ. «Lempire des signes» είναι ο αυθεντικός τίτλος και η απόδοσή του ως «αυτοκρατορία των σημείων» μου φαίνεται πιο "πιασάρικο" σαν μετάφραση, αλλά δεν επιμένω αφού τα γαλλικά δεν υπήρξαν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Από την άλλη θα ακουγόταν ακόμα καλύτερο το «Η αυτοκρατορία των άσημων» σε ότι έχει να κάνει με τη σκουλικο(σι)φυλή τους.

Ο σκοπός μου δεν είναι να αναλύσω το παιχνίδι αυτό, ούτε να συνεχίσω να κατεβάζω καντήλια για να ξαναδιακοσμήσω το σαλόνι, θα τα αφήσω στο πατάρι για κάποια άλλη στιγμή. Απλώς μέσα από ένα λογοπαίγνιο που έστησα στο μυαλό καθώς γύριζα από το γήπεδο νομίζω ότι θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο βιβλίο αυτό, μόνο που η δική μου άγνωστη χώρα δεν είναι η Ιαπωνία αλλά η αντιφατική προσωπικότητα του τέως προπονητή μας, του Σάντος.

Ο Σάντος είναι μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου που δύσκολα θα καταλάβεις αν αυτό που κάνει το αγάπα ή το μισεί. Δύσκολο να πεις καθώς η δουλεία γίνεται, αλλά πάντα είναι βρώμικη δουλειά. Κάτι σαν δήμιος στη γαλλική επανάσταση, δεν ξέρεις αν κόβει κεφάλια από διαστροφή ή γιατί κανείς άλλος δεν τολμάει να το κάνει. Όπου τσεκούρι βάλτε σύστημα και τις σαδιστικά πραγματιστικές τακτικές του, όπου κεφάλι βάλτε το οπτικό μας νεύρο, όπου θάνατος, ο απώτερος τόπος όλων μας, το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος αποτελεί το λεξικό της σημειολογίας του μοντέρνου ποδοσφαίρου. Στρυφνός, αγέλαστος περνάει σαν οδοστρωτήρας και διδάσκει τον «ορθό δρόμο» του ποδοσφαίρου του μέλλοντος. Οι παίκτες του είναι απλώς γράμματα σε ένα κείμενο τα οποία συνθέτει για να φτάσει στο σκοπό του. Η εικόνα στο χώρο αυτού του εγχειρήματος πολλές φορές τρομακτική και αποκρουστική σαν κείμενο χωρίς κενά και στοίχιση. Αλλά αυτός επιμένει καθώς γνωρίζει το τέλος της ιστορίας, όταν οι άλλοι απλώς βλέπουν επεισόδια.

Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα προσέγγιζα έτσι αυτόν τον κατά τα άλλα ευφυή άνθρωπο αλλά όταν χωρίζεις μετά από θυελλώδεις σχέσεις όλα σου φαίνονται πολύ πιο καθαρά. Αρκετά καθαρά για να πεις με σιγουριά ότι αυτό που έβλεπες τόσα χρόνια, ήταν συνήθως ένα αποκρουστικό θέαμα, μια συνεχόμενη κακοποίηση ενός αθλήματος που ξεκίνησε ως διασκέδαση και κατέληξε ως πόλεμος οικονομικών κολοσσών και διεφθαρμένων εταιρειών.

Μέσα σε όλα αυτά ο Φερνάντο θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος του ασκητή να προσπαθεί να διδάξει τις γραφές του.
____________________________
* μετά το παιχνίδι 0-0 με τον Άρη στην Τούμπα

11 σχόλια:

  1. Μετά βεβαιότητας πλέον, μπορώ να πω:
    Το blog, ζει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!
    Μεγάλε WhiteRiot, ζωγραφίζεις πραγματικά στον Epanastasoκαμβά που βρίσκεται στα χέρια σου..
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την στήριξη, η τροφή του καλλιτέχνου (αλά Αλέ) είναι το χειροκρότημα

      Διαγραφή
    2. Μην ευχαριστάς (αλά Σούλη Παπ).. Μόνος σου στηρίζεις την καλλιτεχνικότητα (αλά Lady Angie) σου με τα ποστ-κεντήματα που με/μας προσφέρεις..

      Διαγραφή
  2. φιλε whiteriot οπως ειχε πει και ο πανουσης η τροφη του καλλιτεχνη η` αλλιως ο απωτερος σκοπος του ειναι να βγαλει γκομενες (χαχαχαχαχαχα)και οχι το χειροκροτημα.ωραιος συνεχισε ετσι. βεβαια οπαδος του συγκεκριμενου κυριου δεν υπηρξα ποτε οπως και δεν κατεληξα ακομη αν ηταν μηχανικος η` καρπουζας (go villaaaage...).ακομα με βασανιζει αυτο το ερωτημα." όπου κεφάλι βάλτε το οπτικό μας νεύρο, όπου θάνατος, ο απώτερος τόπος όλων μας, το αποτέλεσμα". αυτη η φραση πλησιαζει στην πηγη της αληθειας.αλλα απο τη φυση μου δεν μπορω να χωνεψω ατομα στρυφνα και αγελαστα.ακομα και αν σου κανουν 2 2πλα στο καραισκακι σε ενα χρονο.ισως φταιει και το καφε δερματινο.ποτε δεν μου αρεσε αυτο το χρωμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν ευχαριστώ Ηλία για το σχόλιο όσο για τα ηδονοτριβεία του Τζιμάκου, που είμαι πιστός οπαδός του, το χειροκρότημα από γκόμενες είναι ο υπερτάτος στόχος, ένα βήμα πιο κοντά στον τεράστιο δημιουργό και λόγιο, πάνω απ'όλα, Τατσόπουλο...

      Διαγραφή
  3. Θα σας δώσω μία συμβουλή, ως παλιά καραβάνα σε blog , και επειδή προσπαθώ να κουτσό-συντηρήσω και το εν ζωή που έχω, θα πρέπει να βάλετε ένα πρόγραμμα και να αφήνεται ένα χρονικό διάστημα από την μία ανάρτηση μέχρι την άλλη τουλάχιστον μία ή δύο μέρες...δεν προλαβαίνουμε να διαβάζουμε και να σχολιάζουμε...αυτό που σας λέω είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όταν γράφονται σημαντικά πράγματα, για να μπορεί ο καθένας να τα διαβάζει και να τα σχολιάζει!!!Δεν σας προλαβαίνουμε! Και έτσι μοιραία κάποια πολύ ωραία και σημαντικά κείμενα , περνάνε καθώς "καπελώνονται" από άλλα...κάνω αγώνα δρόμου να σας διαβάζω, από την δουλειά και από το σπίτι, και καλά να είσαι Σταφυλλίδης, αν είσαι Αέρινη Φράντζα πού να σας προλάβει κάποιος????

    Με όλο το θάρρος αυτή η επισήμανση με διάθεση καλή να βοηθήσω αυτή την τιτάνια όμορφη προσπάθεια που γίνεται από όλα τα παιδιά εδώ..

    καταπληκτικό το κείμενο, ποτέ μου δεν συμπάθησα τον Σάντος, και το λέω όχι επειδή δεν πήραμε κάποιο τίτλο, αλλά επειδή επί των ημερών του δεν άφησε τίποτα σαν παρακαταθήκη νέων παιχτών με εξαίρεση τον Βειρίνια όπου και αυτόν δεν προσπάθησε να τον βελτιώσει αυτός σαν προπονητής αλλά βελτιώθηκε μέσα από την ομάδα...\από εκεί και πέρα "κούμπωσε" στον ΠΑΟΚ γιατί είχε την τύχη να έχει αμέριστη στήριξη να δουλέψει πάνω στο πλάνο του...όποιος θέλει να βλέπει μόνο τα 10 βήματα προόδου που έκανε ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του, και να ξεχνά τα 15 βήματα πίσω που μας έφερε είναι ενός "άλλου παπά ευαγγέλιο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι λες τώρα σύντροφε παλαλέ? Εννοείται, κάθε παρατήρησις ευπρόσδεκτη, κι ευχαριστούμε πολύ ..
      Ήδη ψάχνομαι σε ξένα blogger tricks & tips για να βρω κάνα γκατζετάκι να βρίσκονται κάπου οι 3-4 τελευταίες αναρτήσεις.. Πάντως, ΟΚ, μια τη μέρα σχεδόν έχουμε.. Όπως και να χει, ναι ο whiteRiot είναι μοναδικός, τα ποστ είναι διαμάντια, κι εγώ είμαι εραστής της δουλειάς του Δον Φερνάντο, αλλά ο Λάζλο με κάνει κι αναθεωρώ (πιο πολύ ως προς τη διαχείριση αυτού του κλίματος "τραλαλί-τραλαλό" που επικρατούσε, οπότε μάλλον μπορούσε να κάνει κι άλλα) εν τούτοις το τρένο μπήκε στις ράγες, και η ομάδα απέκτησε συγκεκριμένη ταυτότητα επί των ημερών του.

      Διαγραφή
    2. Για να πω την αμαρτία μου, χθες σκεφτόμουν ότι ο αγώνας έληξε όπως έληξε, φεύγοντας βλαστημούσα την ατυχία μας, γιατί η ομάδα έπαιξε, έβγαλε φάσεις, είχε δοκάρια αν και σαφώς και εμφανώς καταπονημένη. Αλλά ρε γαμώτο μας χάρηκα. Πολύ φοβάμαι ότι χάρηκα τον αγώνα πολύ περισσότερο από παιχνίδια που με τον Σάντος τα κερδίσαμε και γύρισα σπίτι με πονοκέφαλο. Ο ΠΑΟΚ για μένα σημαίνει πάρα πολλά (ως καταγωγή και ως τρόπο σκέψης), αλλά και το παιχνίδι πρέπει να παραμένει παιχνίδι. Σε αυτό διαμαρτύρομαι για τον Σάντος. Κατά τα άλλα και τον εκτιμώ και τον σέβομαι και του αναγνωρίζω και το μερίδιο της επιτυχίας. Σε αυτό είμαστε ΠΑΟΚ και έχουμε μάθει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που ίδρωσαν και κόπιασαν για την ομάδα. Αυτά ως διευκρίνηση.

      Διαγραφή
    3. Πάνω κάτω τα ίδια σκεφτόμαστε :)

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ δηλώνω φαν του οδοντίατρου. Ο μηχανικός ήταν μεγάλος δασκάλος, και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την προσφορά του, αλλά προσπαθώ να φανταστώ τον Λάζλο να έχει υλικό με Κοντρέρας, Σορλέν, Ίβιτς (νεότερο) Μούσλι, Βιερίνια και Κονσεϊσάο, Γκαρσία (νεότερο) και η μόνη εικόνα που κάνω είναι με τον Σέρτζιο να σηκώνει κούπα - ες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω παλι ειμαι φαν του Σκορδοντοδιατρου :-)
      μολις πεσει κατηγορια η Μποχα Τζουνιορς της Παπαναστασιου ελπιζω να αναλαβει παλι αυτος να εχουμε να γελαμε για τα επομενα 7 χρονια ....

      Διαγραφή