Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ωραίος..Μήπως όμως και μοιραίος?

Η αλήθεια είναι ότι δε σου γέμιζε το μάτι..Αγύμναστος, με πολύ μέτρια ντρίπλα, άμυνα με τα μάτια και πολλές τραβηγμένες προσπάθειες..Άλλα κάτι αρχίδια ΝΑ! (με το συμπάθειο..). Το μάτι του γυάλιζε και όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1988 με το styling του Μαλιούφα δε πίστευες με τίποτα ότι θα γινόταν ο μεγάλος ηγέτης του ΠΑΟΚ.



Όταν όμως έβλεπες ένα παιδαρέλι με τζην μπουφάν και άσπρο παντελόνι (εκεί στο 2:57 του βίντεο) να πανηγυρίζει με απίστευτο πάθος το σπάσιμο της αήττητης πορείας του συμπολίτη, χωρίς καν να έχει αγωνιστεί και βρισκόμενος στην ομάδα μόνο λίγο καιρό, τότε λες "αυτός δικός μας είναι!"



Ναί, ο Μπράνισλαβ ή Μπράνε (όπως τον έλεγαν στην αρχή) ή Μπάνε (όπως τον λέμε όλοι μας) Πρέλεβιτς (ή και Πρέλιεβιτς) ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΠΑΟΚ. Η ιστορία και τα κατορθώματα του γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Μήπως όμως εκτός από ωραίος ήταν και λίγο..μοιραίος? Μήπως στις κρίσιμες στιγμές δεν ήταν αντάξιος των προσδοκιών και λύγιζε όταν η μπάλα έκαιγε? Μήπως αν σε παρόμοιες περιπτώσεις στη θέση του ήταν κάποιος αριστερός με δεξιές τσέπες θα τον είχαμε κρεμάσει ανάποδα από το ταβάνι του Παλέ?

Ναί το ξέρω πως θυμάσαι αυτό (ίσως να ήταν και το μοναδικό παιχνίδι που ευστόχησε στο τελευταίο σούτ και κερδίσαμε..):



Γιατί θα μου πείς ήταν κι αυτό:


Αλλά εκεί μετά είχε Kinder-έκπληξη από το ψηλό αγόρι που έφτασε να παίρνει 340 εκατομμύρια (!!!) ελληνικές δραχμές και γκρίνιαζε γιατί του φωνάζαμε!

Η αλήθεια είναι πως όποτε έπαιρνε μπάλα στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Μπάνε φοβόμουν πως θα γίνει το μοιραίο..Γιατί άραγε..???


Τι σου θυμίζω βραδιάτικα και σε συγχύζω εεε? Αμ εδώ? Βάλτο ρε Μπάνε!


Γιατί λίγα χρόνια μετά στον τελικό του ΣΕΦ μη μου πείς πως πίστεψες τον Μπούζα που στο εξώφυλλο του στα ΣΠΟΡΙΑ την επόμενη μέρα έγραφε για πεντακάθαρο φάουλ του Σιγάλα στον Μπάνε? Μεταξύ μας τώρα..κανένα φάουλ! Το πορτοφόλι του πήρε, μαζί και άλλο ένα πρωτάθλημα, άσχετα τα όσα τραγελαφικά είχαν προηγηθεί..("άσε τον Κόρφα να κατεβάσει!" φώναζα..)


Τα ίδια και στο ματς με τον Ρούλη τη σεζόν 1995-96..Καθαρό μυαλό μηδέν. Κρατάς τη μπάλα και τελειώνει η υπόθεση, αλλά η αυτοχειρία έκανε και πάλι την εμφάνιση της.


Για το τέλος άφησα το καλύτερο (μη νομίζεις ότι το ξέχασα-θα σε υποβάλλω σε μαρτυρικά βασανιστήρια μπασκετικέ μου ΠΑΟΚτσή!)..Ναί καλά κατάλαβες..Τρίτη και 13 ήταν εκείνη η αποφράδα μέρα και πάλι ο Μπάνε ο μοιραίος. Πρώτα με τη χαμένη βολή και στη συνέχεια με το χαμένο σούτ μπροστά στον Κούκοτς. "Δίπλα ο Κόρφας μόνος του είναι!!!" φώναζα, άλλα μάταια..


Όλες οι παραπάνω στιγμές έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον Μπάνε μοιραίο! Ίσως είναι μια πτυχή που πολλοί ΠΑΟΚτσήδες (αν όχι όλοι) αγνοούσαν, μιας και το μόνο που θυμούνται από τον Τίγρη είναι πως έδινε πάντα βροντερό παρών στα κρίσιμα παιχνίδια με μεγάλες εμφανίσεις. 

Ξεχνούν κάτι όμως: σαν γνήσιος αρχηγός είχε κι αυτός την ιδιοσυγκρασία της ομάδας που εκπροσωπούσε..Μεγάλη, αλλά και αυτοκαταστροφική.. 

30 σχόλια:

  1. Είναι από τις σκέψεις που όλοι έχουμε κάνει, αλλά τα παιγνίδια του μυαλού έχουν αποβάλλει όχι μόνο τις στιγμές αυτές, αλλά και τις ίδιες τις σκέψεις..
    Πολύ καλός Τρικ, πάρα πολύ καλός.. Εξαιρετική έρευνα, και πολύ καλό ποστ κατ'επέκταση..
    Τώρα, αν βρεθούν και κανα δυο στραβοστόμηδες που δεν καταλάβουν το πνεύμα σου, τότε τι να πω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του Κόρφα θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα τετράποντο, στον Τάφο του Ινδού.
      Και γενικά, πράγματι δεν τον θυμάμαι πολλές φορές να παίρνει την τελευταία επίθεση. Ο Τζόνι έγραψε και το 75-66 στον πρώτο τελικό με την Στεφανέλ, με τρίποντο από τα 8.5 μέτρα, με τον Μπάνε να παίζει καταβεβλημένος από ίωση..
      Από κει και πέρα, μπορεί και να μην έχει πάρει πολλά buzzer beater ο Τίγρης, εν τούτοις όμως, πρόχειρα θυμάμαι τα:
      *Bάζελος-ΠΑΟΚ 1992-93, με το 30κάτι πόντους, κι ένα αντιαθλητικό του Κόμαζετς πάνω του λίγο πριν τη λήξη
      *Βάζελος-ΠΑΟΚ 1993-94, με 2 νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι, χάνουμε 73-66, και σκοράρει 11 πόντους σε 1.5 λεπτό, + λάφυρο την ταυτότητα του Βράνκοβιτς
      *Γάβρος-ΠΑΟΚ 1995-96 31 πόντους με 6 τρίποντα, μια ομάδα μόνος του σχεδόν και διπλό με 76-77 (το περίφημο "ΟΛΑ ΜΕΣΑ" του ΠΑΟΚΤΣΗ..)
      και γενικά πολλές ακόμα 30ρες σε κρίσιμα παιγνίδια με καθοριστική συμβολή στα τελευταία λεπτά, αλλά όπως λες κι εσύ, σε πολλά ματς χωρίς καθαρό μυαλό στην τελευταία επίθεση..
      Πραγματικά, είναι κάτι που τότε μάλλον δεν μας φαινόταν ή ηταν "τζιζ" να το αναφέρεις.. Μπορεί ο Τζόνυ να έγραφε άλλη ιστορία, δεν ξέρω..
      Αλλά όλοι οι μεγάλοι ηγέτες, θα κάνουν κι ένα κρίσιμο λάθος..

      Να, θυμάμαι τώρα τον Φαστ5τβε56βηνε6θνμυνξξκκκκκκ

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα..καλά όσον αφορά τον τελευταίο, τα ξαναείπαμε. Το φάγαμε το παλουκάρι. Και για ποιό λόγο? Για ένα λαθάκι της κακιάς στιγμής..Ή μήπως 2? Όχι 3..Τί? 4 ήταν? Ε εντάξει πες 4 λαθάκια της κακιάς στιγμής! http://3-ponto.blogspot.com/2012/02/blog-post_11.html Πολύ μάτι βρε παιδί μου!

      Για τον Μπάνε αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τις μεγάλες εμφανίσεις του στα κρίσιμα παιχνίδια θα χρειαστούμε 10 ποστ! (Ξέχασες την 34άρα στον τελικό της Βιτόρια, όπου ήταν πραγματικά συγκλονιστικός!) Απλά είπα να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος..

      Πάρε και το 4ποντο του Στρατηγού: http://www.youtube.com/watch?v=d1kkFk-gHjk
      Και bonus ακόμα ένα buzzer beater του Τεν-Τεν με την ΑΕΚ πριν πάρουμε τον Μπάνε..: http://www.youtube.com/watch?v=clLVKGa7afc

      Διαγραφή
    3. Η 34άρα στην Βιτόρια, η 35άρα στον ημιτελικό με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, η 40άρα με την Σαραγόσα στο Παλαί, η 40άρα με 10/14 τρίποντα στο Ιβανώφειο, και τελειωμό δεν έχει..
      Λίγα για τον......επόμενο πρόεδρο, έτσι?

      Διαγραφή
    4. Άσε και τελευταία ότι κι αν ψάχνω στο τέλος στα μούτρα του καταλήγω..Μπρρρρρρρρ..!!!

      Διαγραφή
    5. Αφού είναι παντού ρε συ.. Βίντεο, φωτό, αφίσες, πανώ, πλακάτ.. ΠΑΝΤΟΥ!

      Διαγραφή
    6. Iznogoud μην με ξεχάσεις!!!!!Διακριτικά αναμένω. από μέσα μου όμως φλέγομαι για την ανασκαφή στο ιστορικό σου αρχείο! Ξές εσύ! :))))

      Διαγραφή
    7. Δεν σε ξεχνάω φίλε παλαλέ, με μια πρώτη ματιά στην κούτα που είναι οι εφημερίδες της τριετίας 1992-1995 (κούτα και τριετία πάει) έφαγα μια χοντρή κρυάδα. Αύριο θα ξανακοιτάξω, αλλά αν υποψιαστώ πως έχουν πέσει θύματα της μετακόμισης...

      Διαγραφή
  2. Αναμνήσεις απίστευτες μας ξύπνησες σύντροφε!!!!Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς!!!Τα παιδικά μου χρόνια συνδεδεμένα με αυτούς τους αγώνες!!!!Αλλά εν τέλη να σου πώ κάτι? όλες τις απαντήσεις τις έδωσες στο τέλος με την τελευταία σου πρόταση! Αυτός που θα μείνει πλέον στην ιστορία με χρυσά γράμματα στον σύλλογό μας θα είναι αυτός που θα αλλάξει το ρού της "μοίρας" μας....
    καλημέρα Trik, και στα υπόλοιπα αλάνια του blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Palale ψεύτης να βγω, αλλά νομίζω πως εκείνα τα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και πολύ φοβάμαι πως τότε είχαμε την ευκαιρία μας, αλλά ποτέ δε την εξαργυρώσαμε πλήρως..!

      Διαγραφή
    2. Αυτό που είπες είναι άλλη μία ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΕΘΕΙΑ με πολλές προεκτάσεις....κατανοώ όλα αυτά που είναι ευκόλως ενοούμενα και παραλείπονται για ευνόητους λόγους ..... μπράβο Τρίκ!

      θα τα θυμάμαι αυτά τα χρόνια για πάντα!

      Διαγραφή
    3. Πιο ανεπιστρεπτί δεν γίνεται! Και συγγνώμη, αλλά δε ρίχνω κανένα ανάθεμα στους γαβροβάζελους. Από την ίδια αφετηρία ξεκινήσαμε, μπορούσαμε να είμασταν μαζί σήμερα. + τοις άλλοις, αυτοί δεν έχουν καν δικό τους γήπεδο, εν αντιθέσει με μας.

      Διαγραφή
  3. Φίλε Τρικ, εξαιρετικό ποστ, πράγματι με πολλές προεκτάσεις, όπως εύστοχα τονίζει σε ένα του σχόλιο ο παλαλός, και με τρομερό αρχειακό υλικό.
    Και θέλει αρχίδια (ΝΑ!!) για γράψεις για τον παίκτη Μπάνε κάτι που δεν θα τον αποθεώνει. Αντιθέτως, για τον πρόεδρο Μπάνε, είναι της μόδας η απαξίωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, σαν πρόεδρος έχει ήδη αρχίσει να απαξιώνεται και να κατηγορείται, όπως επίσης και σαν προπονητής στο παρελθόν. Σαν παίχτης όμως ήταν τέτοια η ψυχή που έβγαζε στο γήπεδο που ακόμα και τις κακές του στιγμές του τις συγχωρούσες..

      Διαγραφή
    2. Σαν προπονητής δεν μπορώ να πω πως ήταν και τόσο άχρηστος πια, όπως φώναζε η κερκίδα.. Η Πυλαία γέμιζε, τον γάβρο και τον βάζελο τους γαμούσαμε που και που, έπαιξε ελεύθερο και ανοιχτό μπάσκετ - θυμάμαι δε ένα ματς με το Μαρούσι στην Πυλαία στα τέλη της σεζόν του 2004, όπου χάρηκα μπάσκετ, ενώ πίστεψε και δούλεψε (;) σε νέα παιδιά, όπως οι Βασιλειάδης - Βασιλόπουλος - Μαυροκεφαλλίδης. Σαν τεχνικός διευθυντής δε, τη χρονιά του Ψωμιάδη, είδα σπουδαίους Γιούγκους και Αμερικάνους (Pasalic, Ostojic, Sekulic, Washington, Parker, CJ Watson..)

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Άντε 3η και φαρμακερή..αυτό το ποστ μάλλον δε θέλει να στεριώσει..Χαχαχα!

      Όπως έλεγα λοιπόν..Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δε θυμόμουν ότι ο Μπάνε είχε κάνει τόσες πολλές γκάφες (ή μπορεί να μην ήθελα να θυμάμαι, όπως λες κι εσύ prowler). Χαζεύοντας όμως προχτές κατά τύχη διάφορα βιντεάκια, συνειδητοποίησα ότι οι περισσότερες ήττες που κρινόταν στον πόντο στα μεγάλα παιχνίδια είχαν το ίδιο στοιχείο: Τις κακές επιλογές του Μπάνε στο τέλος.

      Ήταν το άγχος του ηγέτη να πάρει την ομάδα στις πλάτες του? Ήταν το μη καθαρό μυαλό? Δε ξέρω..Παρόμοιες περιπτώσεις από Γκάλη-Γιαννάκη πάντως δε θυμάμαι. Αυτούς αντίθετα τους άνοιγε διάπλατα στα κρίσιμα σημεία.

      Δε ξέρω..Ίσως αν κάποια από τις παραπάνω προσπάθειες την έπαιρνε ο Κόρφας που ήταν γενικά πιο ήρεμος, μυαλωμένος και ψύχραιμος η ιστορία να γραφόταν διαφορετικά. Ίσως...

      Διαγραφή
    5. Χαχαχα.. Το ποστ στέριωσε ρε συ.. Τα σχόλια έχουν ένα θέμα,,

      Διαγραφή
    6. Δηλαδή πιστεύει κάποιος από τους δυο σας, πως θα ανέβει ποστ που θα γράφει πως ο Μπάνε ήταν τελικά μοιραίος παίκτης, και δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα; Οι Anonymous χακάρανε τα παιχνίδια και όλα τα τελευταία σουτ μπήκανε, γι αυτό και σβήνονται τα σχόλια!
      ΥΓ: Το δικό μου σβήστηκε σε συνεννόηση με τον Pro, και καλά έκανες!

      Διαγραφή
    7. Μακάρι να γινόταν αυτό που λες, μπορεί να είχαμε ένα Ευρωπαϊκό Πρώταθλημα τώρα, ο Βεζυρτζής να ήταν ακόμη πρόεδρος και να ήμασταν εμείς κατεστημένο στη θέση των Γιαννακόπουλων..! ;-)

      Διαγραφή
  4. μπα πανάθεμά σε trikaliotis, και εδώ με βρήκες!!!! να μου θυμίζεις όλα τα κακά της μοίρας μας και να μας κάνεις την καρδιά περβόλι. Πάντως το έχω σκεφτεί το πράγμα, ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την ιστορία είναι να τη διαγράψουμε! Πώς? Σχηματίζουμε μια ομάδα taskforce, the expendables (σε ρόλο stallone εσύ γιατί είσαι ο πιο παρελθοντολάγνος), και θα κάψουμε όλα τα αρχεία σαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Όταν λοιπόν μεγαλώσουμε και λέμε παραμύθια στα εγγόνια μας, στα μάτια των πιτσιρικάδων ο Bane θα είναι ο απόλυτος clutch player του παγκόσμιου μπάσκετ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα..Τώρα που αναβαθμίστηκα σε μέγα αρθρογράφο θα σε κυνηγάω παντού και θα κάνω ξεχωριστά θέματα για την πανωλεθρία στο Περιστέρι, την ψυχρολουσία στο Σπόρτιγκ, το πατατράκ από τις γριές στο κλειστό της Νεάπολης και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς! Που να επανέλθει και ο Aureliano, εκεί να δείς τι έχει να γίνει..χαχαχα!

      Διαγραφή
    2. Τα σχόλια σας σβήστηκαν...

      Πλάκα κάνω..

      Διαγραφή
  5. Κύριε, κύριε, κύριε, κύριε, κύριε (με το χέρι έτοιμο να βγει) κύριε, κύριε:
    Μπορώ να γράψω εγώ για το τρίποντο του Γιαννόπουλου στο Μετς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελεύθερα παιδί μου..Πάρε εσύ Γιαννόπουλο (είδες τον είχα ξεχάσει δαύτονα), να πάρω εγώ Γάκη και όλοι οι υπόλοιποι ξυραφάκια και μαστίγια για δωρεάν αυτομαστιγώματα. Και δώρο τα βραστά αυγά..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την αίσθηση πως αυτό το τριήμερο της αργίας, θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές
      κλάμματος, χτυπήματος, και απόπειρας αυτοκτονίας..
      Μπορώ να πάρω τον τελικό του ΣΕΦ με τον Πανιώνιο;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Μήπως να ανοίγαμε μια καινούργια ενότητα με όλες τις αυτοκτονίες μέσα για να οργανωθούμε και να τις κάνουμε ομαδικές? (τις αυτοκτονίες ντε!) ;-)

      Διαγραφή
  7. Έχουμε ήδη το Glory Daze του συντρόφου Iznogood, νομίζω πως κι ένα Not so Glory Daze, πάντα θα ήταν χρήσιμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xαχαχαχα..
    Τρικ, ΘΕΟΣ!!!
    Ακόμα θυμάμαι το μοιραίο του τσουλούφι, να ανεμίζει, και να πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του, το απίστευτο τρίποντο!!!

    Διαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή