Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Patricio Alejandro Camps

Είπα να μην ακολουθήσω την πεπατημένη, και να μην πιάσω ένα συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά, και αφού έχουμε το ελεύθερο από τον καλό πατερούλη Prowler, να εγκαινιάσω μια νέα στήλη, όπου θα ασχολούμαι με παίκτες σταρ, και αντιστάρ, ήρωες και αντιήρωες.
Κι ένεκα των αναμνήσεων που γεννάει η αποψινή μάχη, ντεμπούτο κάνω με ένα σπουδαίο δεκάρι που τίμησε τη φανέλα αλλά δεν προλάβαμε να τον χαρούμε όσο θα θέλαμε.



Ήταν το καλοκαίρι του 2000, η εποχή των παχιών αγελάδων του Χρηματιστηρίου, και των μεγάλων μεταγραφών του Ελληνικού ποδοσφαίρου: ο Παναθηναϊκός έφερνε τον Πάουλο Σόουζα, η ΑΕΚ τους Ρουϊς και Νάβας (ως μεγάλα ταλέντα πάντως, κι όχι ως φτασμένους παίκτες), ο Ολυμπιακός του Ζιοβάνι, έφερνε και τον Ζε Ελίας, και ο ΠΑΟΚ του Μπάτμαν, ήταν θέμα πρεστίζ να μην έμενε στην απ' έξω. Καθώς παρελαύνουν διάφορα ονόματα στον τύπο, και η υπόθεση κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά, ο Μπάγεβιτς, παίρνει μαζί του τον Μλάντεν Φόρτουλα και κατηφορίζουν στην Αργεντινή όπου μόλις έχει τελειώσει η Κλαουσούρα. Ο στόχος είναι το δεκάρι που θα κάνει τη διαφορά, και ο πρώτος στόχος της ομάδας είναι ο "Χουεβίτο" (ο Prowler μπορεί να μας εξηγήσει τι σημαίνει, αν και με το Χουέβας, κάπου πάει το μυαλό μου) Εστεμπάν Βαλένσια, της Ουνιβερσιτάδ ντε Τσίλε.
Το σαφάρι δεν στέφεται με επιτυχία, οι δύο άνδρες γυρνάν Θεσσαλονίκη με άδεια χέρια, και η ανακοίνωση του παίκτη θα γίνει από δω.
Έχουμε φάει σχεδόν όλον τον Ιούλιο, η ΑΕΚ παίρνει και τον Τσιάρτα, ο Μυτιληναίος παίρνει στον Ηρακλή τους παίκτες τον έναν μετά τον άλλον, και ακόμα και στο τμήμα μπάσκετ, ο Μπάτμαν ανακοινώνει κάθε μέρα κι από έναν.
Οι εφημερίδες της πόλης, έχουν χάσει την μπάλα σχετικά με το νέο δεκάρι, και το δείχνουν
(η λεζάντα ας πούμε, όλα τα λεφτά) και μια ωραία μέρα, έτσι ξαφνικά, έρχεται η ανακοίνωση του ονόματος : Πατρίσιο Αλεχάντρο Καμπς.

Αν ήταν διαδεδομένο το ίντερνετ εκείνα τα χρόνια, θα έπεφτε η σελίδα του Google (ή του Alta Vista, τότε) με την αναζήτηση που θα γίνοταν μαζικά. "Patrcio, Who?"
Την επομένη μαθαίνουμε το ποιόν του Αργεντίνου, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο (σιγά μη σου έφερνε κάνα γατάκι ο Μπατ) : Βασικό δεκάρι της Βελέζ, τα 5 τελευταία χρόνια, με γεμάτες σεζόν, 201 στο σύνολο και 70 γκολ. Και φυσικά, ποδόσφαιρο στην Αργεντινή δεν είναι μόνο Ρίβερ ή Μπόκα. Η Βελέζ, σε αυτά τα χρόνια μετρούσε 3 Κλαουσούρα, 1 Απερτούρα, και 1 Λιμπερταδόρες και 2 Σουνταμερικάνα (κάτι σαν το ΟΥΕΦΑ)..Εντυπωσιακό, έτσι;
Η φωτό που παρελαύνει στoν τύπο της πόλης, είναι με τον Πατρίσιο με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής (την οποία φόρεσε 2 φορές) και όπως είναι λογικό, επικρατεί ενθουσιασμός.
Η άφιξη του στην Θεσσαλονίκη δρομολογείται, άπαντες τον περιμένουν ως μεσσία
ενώ η παρουσίαση του γίνεται στο Μακεδονία Παλάς, με κάθε επισημότητα, μαζί με το "άλλο" νο 10 της ομάδας
Ζούμε μεγάλες στιγμές, ο ΠΑΟΚ γαζώνει στα φιλικά, και ο Καμπς μπαίνει σταδιακά στους ρυθμούς της ομάδας. Δυστυχώς όμως, τα φιλικά δεν κρατούν για πάντα, το πρωτάθλημα αρχίζει, και ο ΠΑΟΚ πιστός στις παραδόσεις του, μπαίνει με το αριστερό. Ο Αργεντίνος, παίζει την μπάλα με τη μία, προσπαθεί να περάσει κάθετες μπαλιές, όμως οι συμπαίκτες του, αδυνατούν να τον καταλάβουν, και εκτίθεται ο ίδιος του.
Το κόστος της μεταγραφής, ήταν ιδιαίτερα υψηλό, λέγονταν πως ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές, και ο λαός της ομάδας άρχιζε την γκρίνια για έναν παίκτη που καλά καλά δεν είχε δει.
Βλέπετε, με την Κλαουσούρα να έχει ολοκληρωθεί μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο ίδιος την προετοιμασία του με την καινούρια του ομάδα, δεν ήταν απίθανο που  πολλές φορές μέσα στο ματς ξέμενε από ανάσες.
Παρ' όλα αυτά, ο Μπάγεβιτς τον πιστεύει, στους πρώτους ψίθυρους για την αποπομπή του, τον υπερασπίζεται σε συνέντευξη τύπου δηλώνοντας πως πρόκειται για πολύ μεγάλο παίκτη που δεν έχει δώσει ακόμα ούτε το 1% από αυτά που μπορεί, και ο Πατρίσιο ανταποδίδει αυτή την στήριξη και με το παραπάνω, στη μία από τις δύο κορυφαίες του εμφανίσεις με τα ασπρόμαυρα.
Στο κορυφαίο τακτικά παιχνίδι του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο μας, υποδεχόμασταν στην Τούμπα την Ουντινέζε στη ρεβάνς του 1-0 του Φρίουλι.
Παρά την επιθυμία της κερκίδας να βγει η ομάδα μαζικά μπροστά, και να κυνηγήσει το γκολ από το 1ο λεπτό, ο Μπάγεβιτς ξέρει, πως αν δεχτούμε τέρμα, η πρόκριση θα μείνει όνειρο, και κρατάει τον Καμπς στον πάγκο για 60'. Τον ρίχνει μέσα στο 65', και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Το γκολ που στέλνει το ματς στην παράταση, το γκολ στην παράταση που δίνει προβάδισμα πρόκρισης, και οι έντονοι πανηγυρισμοί του, με τη φωτό των παιδιών του στο φανελάκι κάτω από την φανέλα, είναι εικόνες χιλιοπαιγμένες και τόσο έντονες, που μάλλον δεν θα ξεθωριάσουν ποτέ.

10 μέρες μετά, σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, μοιράζει 2 γκολ "πάρε - βάλε" σε Καραδήμο και Ναλιτζή, όμως ο τερματισμός της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ ήταν αναπόφευκτος. Πριν καλά καλά βγει ο Δεκέμβρης, ο παίκτης επιστρέφει στην Αργεντινή, όπου η Βελέζ δεν τον αφήνει ούτε να το σκεφτεί.
Παίζει έναν χρόνο στο Μεξικό με τη φανέλα της Εστουδιάντες Τέκος, κι επιστρέφει για άλλα δύο χρόνια στην Αργεντινή, ένα με την Ολύμπια κι ένα με την Κίλμες, για να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 2004, σε ηλικία 32 ετών.

Αναλογικά, μιλάμε για ένα από τα πιο σπουδαία ονόματα που έχουν έρθει στον ΠΑΟΚ, οι συνθήκες όμως δεν τον άφησαν να κάτσει κι άλλα χρόνια στην ομάδα μας, και να προσφέρει αυτά που θέλαμε κι εμείς, και ο ίδιος. Εκείνο το βράδυ όμως, της 9ης Νοεμβρίου του 2000 θα μείνει σε όλους αξέχαστο

8 σχόλια:

  1. Χουεβίτο, ε;
    Χμμ.. Αν πιάσουμε όντως τα "χουέβoς" ως αυγά, δηλαδή, κότσια ή κάκαλα, τότε σε μια ελεύθερη μετάφραση όντως "Χουεβίτο" θα μπορούσες τρόπον τινά να αποκαλέσεις τον "Αρχιδάτο"..
    ΥΓ:Πολύ αγαπημένος παίκτης ο Καμπς..
    ΥΓ2: Δεν έχεις μόνο εσύ το ελεύθερο να ανοίγεις νέες στήλες, όλοι το έχετε..
    ΥΓ3: Well done, mate..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/2/12 16:23

    Μεγάλος παίχτης και μεγάλο 10άρι...
    Για να είσαι μεγάλος παίχτης σε Αργεντινή ή Βραζιλία,δεν χρειάζεται να παίζεις και Εθνική...
    Σε 2 χώρες όπως αυτές όπου οι παίχτες βγαίνουν σαν τα μιλιούνια,είναι φυσικό και επόμενο πολλοί από αυτούς να μένουν εκτός Εθνικής...Και μάλιστα εκτός Εθνικής,έχουν μείνει ονόματα και ονόματα...
    Πχ.Ο Camps ποιου θέση θα έπαιρνε?
    Θα έμενε έξω ο Veron?Ο Ortega?O Riquelme?O Batistuta?
    Παίχτες όμως π.χ. Crespo ή Pablo Aimar,και δεν είχαν συμμετοχές όσες θα έπρεπε βάση της αγωνιστικής τους αξίας...

    Όσο για το κράξιμο του κόσμου?
    Ποτέ δεν έχουμε,ποτέ δεν είχαμε,και ποτέ δεν θα έχουμε υπομονή...
    Δεν μπορεί να σκεφτεί κάποιος λογικά,να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους,και μετά να βγάλει το συμπέρασμα γιατί και πότε θα αποδώσει κάποιος παίχτης..
    Ένα τρανό παράδειγμα για την υπομονή είναι ο Σάντος.
    Ότι κι αν ήταν,ότι κι αν έκανε,ενώ όλοι ζητούσαμε επί 2 χρόνια το κεφάλι του,στο τέλος δικαιώθηκε πανηγυρικά και αυτός,αλλά και ο Ζαγοράκης που τον κρατούσε στην ομάδα...

    Όσο για τον Camps,αν έμενε στην ομάδα,σίγουρα θα πρόσφερε πολλά,και ίσως να γινόταν ηγέτης-σημαία...

    Vamos Argentina...Vamos Diego... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τελευταίο απόκομμα της εφημερίδας μετά από αυτή τη βραδιά είναι μαχαιριά στην καρδιά. Και το λέω, αφού μελετούσα και αναπολούσα επί μία ώρα το μπασκετικό άρθρο για τον Πρέλεβιτς!
    Αφού τα μυαλά μου δεν χύθηκαν από τα αυτιά ούτε σήμερα, τότε είμαι ΠΑΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποτέ μου δεν κατάλαβα τον έρωτα όλων των Ελλήνων με τους Αργεντίνους. Στη μπάλα μιλάμε, γιατί κατά τα άλλα μου είναι super συμπαθείς μόνο και μόνο λόγω Borges, tango (αν και εδώ ερίζουν και οι pablo garciες) και νησιών Falkland. Diego?ναι, αλλά αυτός δεν ήταν απλά ένας αργεντίνος, ήταν ένας πολίτης του κόσμου, δεν μπορεί να είχε σύνορα το ταλέντο και το ποδοσφαιρικό του θράσος. Ναι ήταν ο καλύτερος, αλλά πόσους άλλους πραγματικά μεγάλους αργεντίνους παίκτες θυμόμαστε (ίσως αν βλέπαμε στην Tv τα πολλά coppa america Που έχουνε κερδίσει να άλλαζα γνώμη...)? Παρά λοιπόν το no like μου για την Argentina (όχι όχι δεν είμαι φαν της βραζιλίας ) αυτός ο Camps ήταν πραγματικά είδωλο. Κρίμα που ήταν τόσο λίγο (τόσο λίγο όσο και το άλλο poulain Μου- που παρουσιάστηκαν μαζί στο μπάσκετ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα τώρα άμαν είναι ανάποδος ο άνθρωπος - για μένα λέω..
      Αγαπημένος Βραζιλιάνος αθλητής: Οσκάρ Σμιντ
      Αγαπημένος Αργεντίνος: Μανού Τζινόμπιλι..
      Και, ναι!
      Ο Μεγάλος Diego ήταν ένας πολίτης του κόσμου, πολύ εγωιστικό για τους Αργεντίνους
      να τον θεωρούν "δικό τους".. Και πιο πολύ Ναπολιτάνος (ποιός ξεχνάει τον ημιτελικό
      με τους Ιταλούς στο Σαν Πάολο στο Μουντιάλ του '90, όταν όλο το γήπεδο ήταν με τους
      Αργεντίνους..) Μετά τον Ντιέγκο, γαμήθηκε ο δίας, με τους "διαδόχους" που έχριζε
      ο ίδιος (Ρικέλμε, Ορτέγα, Αϊμάρ, Γκαγιάρδο, Βερόν κ.ο.κ.)..
      Κάποιοι ήταν καλοί, όχι κάτι τρομερό βέβαια, αλλά δυο ήταν οι πραγματικά μεγάλοι:
      Ο Μπάτι-γκολ, και ο Καμπς..

      Άντε, βαριά, βαριά κι ο Μέσσι..

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/2/12 14:19

      Εκείνη την ημέρα αδερφέ,όχι μόνο το γήπεδο...Αλλά και όλη η Νότια Ιταλία ήταν με την Αργεντινή...

      Ως γνωστόν,παντού στον κόσμο κάνει κουμάντο ο Βορράς...Ενώ μόνο στην Ελλάδα είναι τα πράγματα ανάποδα και κουμάντο κάνει ο Νότος....

      Διαγραφή
    3. Μεγάλη κουβέντα είπες σύντροφε..
      Φυσικά και έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα...

      Διαγραφή
  5. "Διαδόχοι Ντιέγκο" aka "Διαδόχοι Κούδα"
    Το ένα και το αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή